Γυάλισμα και κεραμική προστασία αυτοκινήτου!

19/02/2022

Η συντήρηση και η φροντίδα του αυτοκινήτου σας κοστίζει πολύ λιγότερο από την αγορά ενός νέου μοντέλου.

Πριν ξεκινήσεις το γυάλισμα κάνε ένα σωστό πλύσιμο

Πρώτα κάνεις ένα καλό πλύσιμο είτε μόνος σου η απευθύνεσαι σε έναν επαγγελματία, γιατί είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, θέλει μεράκι και υπομονή. Μην ξεχνάς ότι καθημερινά το αυτοκίνητο σου εκτίθεται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, σκόνη και ρύπους που συσσωρεύονται ως βρωμιά με αποτέλεσμα την αλλοίωση της εξωτερικής εικόνας του.

 

Προετοίμασε το όχημα σου πριν το γυάλισμα

Οι βρωμιές που τυχόν να μην αφαιρέθηκαν κατά την διάρκεια του πλυσίματος, όπως ρετσίνι, πίσσα, κηλίδες και οξειδώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να θαμπώνει το χρώμα και να χάνετε η γυαλάδα του αυτοκινήτου με την πάροδο του χρόνου.

Πως να καθαρίσεις αυτές τις βρωμιές;

Καταρχάς χρειάζεσαι μια μπάρα πηλού, ένα σπρέι αφαίρεσης ατελειών και μια χοντρή αλοιφή αυτοκινήτου για γρατζουνιές. Ψεκάστε τμηματικά με το σπρέι την επιφάνεια που θέλετε και στην συνέχεια τρίψτε πάνω στην επιφάνεια που ψεκάσατε, αν η επιφάνεια του πηλού μαυρίσει, αναπλάθετε τον πηλό. Συνεχίζεις την διαδικασία μέχρι να απομακρυνθούν οι ρύποι. Σκουπίζεις την επιφάνεια πολύ καλά με καθαρό, 100% βαμβακερό πανί μέχρι να απομακρυνθούν οι ρύποι και η επιφάνεια του αυτοκινήτου να είναι λεία σαν γυαλί.

Με την αλοιφή αυτοκινήτου αφαίρεσε τους επίμονους λεκέδες για να δώσεις ένα φινίρισμα καθρέφτη. Συνήθως εφαρμόζεται με έκκεντρο αλοιφαδόρο ή με σφουγγάρι χεριού.

Αν έχεις παρατηρήσει τυχόν εξωτερικές ζημιές η οποίες απαιτούν εργασία φανοποιού πρέπει να επισκευαστούν πριν το γυάλισμα, διαφορετικά δεν θα είναι επιτυχημένο και οι ατέλειες θα φαίνονται ακόμα περισσότερο

Γυάλισε το αυτοκίνητο σου για να λάμπει σαν καινούργιο

Σε 3 βήματα

Σε αυτό το στάδιο έχεις 3 κινήσεις η πρώτη κίνηση είναι η χρήση χοντρής αλοιφής που «μειώνει» ελάχιστα το βερνίκι του χρώματος για να εξαφανιστούν οι αυλακώσεις και οι γρατζουνιές ορατές και μη που έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια. Η χρήση της αλοιφής γίνεται σε περίπτωση μεγάλης φθοράς η μεγάλης παλαιότητας του οχήματος. Θα χρειαστείς ένα γωνιακό αλοιφαδόρο ο οποίος είναι ιδανικός για λείανση, γυάλισμα και κέρωμα του αυτοκινήτου με επαγγελματικά αποτελέσματα.

 

Στην συνέχεια χρησιμοποιείς ψιλή αλοιφή με την οποία αφαιρείς ατέλειες και ψιλές γραμμές που έχει αφήσει η χοντρή αλοιφή και τέλος μια ακόμα αλοιφή για να καλύψει τις ατέλειες της προηγούμενης και μην ξεχνάτε ανάμεσα στα στάδια επάλειψης και μετά την τελική επάλειψη, η επιφάνεια του αμαξώματος καθαρίζεται σχολαστικά με πανί από μικροΐνες.

Το γυάλισμα γίνεται για να διορθώσεις ελαττώματα βαφής και να κάνεις την επιφάνεια να γυαλίσει και είναι μια ήπια στιλβωτική διαδικασία. Αν το αυτοκίνητό σου έχει σημάδια, γρατσουνιές ή θαμπάδα στο χρώμα τότε θα πρέπει να γίνει γυάλισμα και ίσως επαναφορά χρώματος.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο γυάλισμα και στο κέρωμα;

Στο γυάλισμα αφαιρείς επίστρωση βαφής και γίνεται όταν έχει ξεθωριάσει το χρώμα ή για να καλύψεις γρατζουνιές. Αντίθετα στο κέρωμα προσθέτεις μια στρώση στην επιφάνεια του αμαξώματος και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεις την προστασία και την εμφάνιση του αυτοκινήτου σου.

Ανάμεσα στις δυο επιλογές η κατάσταση της επιφάνειας παίζει το πιο σημαντικό ρόλο αφού αν είναι λεία η επιφάνεια τότε η φθορά είναι στο υπόστρωμα αν η επιφάνεια είναι πιο «άγρια» τότε το κέρωμα είναι αρκετό.

Μην ξεχνάς ότι σε αντίθεση με το κέρωμα που μπορεί να γίνεται συχνά το γυάλισμα καλό θα ήταν να γίνεται 3-4 φορές το χρόνο.

Δώσε κεραμική προστασία στο αυτοκίνητο σου

Εδώ επιλέγεις την προστασία της επιφάνειας του αυτοκινήτου σου δηλαδή το κέρωμα και καλύτερα να είναι με κεραμική προστασία γιατί συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών επιστρώσεων κεραμικής βαφής και τα οφέλη της υβριδικής χημείας πολυσιλοξανίου το οποίο με απλά λόγια σημαίνει μια ανθεκτική υβριδική επίστρωση και ισχυρή φόρμουλα προστασία της βαφής του αυτοκινήτου σου. Επίσης μπορείς να εφαρμόσεις ένα υβριδικό κεραμικό κερί απευθείας σε υγρή επιφάνεια μετά από κάθε πλύσιμο του οχήματος σου για περισσότερη προστασία.

 

Η εφαρμογή δεν είναι δύσκολη και παρέχει ανθεκτική προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνήθως πάνω από ένα χρόνο σε σύγκριση με τα συμβατικά σφραγιστικά και κεριά. Προσφέρει μακροχρόνια ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη χημική αντοχή, υδροφοβική προστασία μετατρέποντας το νερό σε χάντρες που δεν μένουν στην επιφάνεια και αποτελεί μια επιλογή επαγγελματικού επιπέδου χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Σίγουρα μην ξεχάσεις όπως είπαμε και παραπάνω το όχημα σου να είναι φρεσκοπλυμένο για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και σίγουρα να προτιμήσεις ένα καλό σαμπουάν που περιέχει και μαλακτικό μαζί εάν η βαφή είναι τραχιά στην αφή

Ποια είναι τα οφέλη προστασίας; 

Όλα τα παραπάνω σε επίπεδο προστασίας θα καθυστερήσουν σημαντικά την διάβρωση από χημικές ουσίες, από περιττώματα πτηνών που είναι και πολύ δύσκολοι λεκέδες, από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Από το αποτέλεσμα του γυαλίσματος επιτυγχάνουμε μια έντονη γυαλάδα και προστασία και με το κέρωμα προστατευουμε την επιφάνεια από χημική διάβρωση και χαρίζουμε υδροφοβική προστασία με μακροχρόνια ανθεκτικότητα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κεραμικής προστασίας

1. Παρόλο που έχεις περάσει κεραμική επίστρωση αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να χτυπήσεις το αυτοκίνητο σου και μην γίνει γρατζουνιά.

2. Νανοκεραμική προστασία δεν σημαίνει ότι δεν κολλά βρωμιά στο αυτοκίνητο συνεχίζει να βρωμίζει και πάλι χρειάζεται να πλυθεί σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

3. Με κεραμική επίστρωση του αυτοκινήτου δεν κολλάνε ατμοσφαιρικοί ρύποι, το οποίο εν μέρει είναι σωστή σκέψη αλλά για να διατηρήσεις αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να γίνεται σωστό πλύσιμο του οχήματος για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να προσκολλιούνται ρύποι στο βερνίκι του.

4. Αν το όχημα σου έχει κερωθεί τότε μόνο μπορεί να έχει υδροφοβικές ιδιότητες όπως αυτές που βλέπεις στα διαφημιστικά βίντεο αλλά σίγουρα μην περιμένεις να είναι τόσο καθαρό όσο εκεί γιατί η οδήγηση στο δρόμο με βροχή και λάσπη δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα διαφημιστικό. 

5. Η κεραμική επίστρωση παρέχει ισχυρή προστασία και χημική αντοχή στις διαβρώσεις, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήνεις τα περιττώματα των πουλιών, πρέπει να τα αφαιρέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων ημερών διαφορετικά θα καταστρέψουν το βερνίκι.

Αν τελικά δεν θέλεις να ξοδέψεις παραπάνω χρήματα για την κεραμική προστασία υπάρχει και η επιλογή για απλό κερί και σίγουρα αποτελεί καλύτερη επιλογή από το να αφήσεις το όχημα σου χωρίς καθόλου προστασία. 

Προετοίμασε τα τζάμια του αυτοκινήτου για τον χειμώνα

Η ορατότητα κατά την οδήγηση μειώνεται κατά πολύ ειδικά τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίων θερμοκρασιών και πάγου καλό θα ήταν να έχεις στην διάθεση σου και ένα αφαιρετικό πάγου για παρμπρίζ και κλειδαριές για να μπορείς να αποψύξεις ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε τμήμα του οχήματος σου.

 

Καθάρισε το παρμπρίζ και τα παράθυρα για να πετύχεις ορατότητα με διαύγεια αποφεύγοντας το ενοχλητικό θόλωμα τζαμιών για μια απολαυστική οδήγηση.

Δες εδώ πως να αποκτήσεις 100% ορατότητα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Ελπίζουμε να σου άρεσε το άρθρο και να πήρες χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του οχήματος σας. Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες και έχεις απορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Καλή επιτυχία στην επιλογή του κατάλληλου τρόπου προστασίας για ένα όχημα που θα αντέξει στον χρόνο και θα λάμπει σαν καινούργιο!


Δείτε ακόμα:

- Εσύ καθαρίζεις το τζάκι σωστά;

- Πως να επιλέξεις την κατάλληλη αδιάβροχη μπότα!