Εσύ καθαρίζεις το τζάκι σωστά;

04/12/2021


Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το τζάκι(σόμπα Λέβητα) και γιατί;

Ο καθαρισμός γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάφλεξης από τυχόν υπολείμματα εντός την καμινάδας και παράλληλα για την καλύτερη λειτουργία του τζακιού ειδικά τον χειμώνα. Είναι μια απαραίτητα σημαντική εργασία που πρέπει να πραγματοποιείτε κάθε χρόνο. Συνήθως γίνεται στο τέλος του χειμώνα έτσι ώστε να μην πέφτουν αιρούμενα σωματίδια στο χώρο μας με την παύση λειτουργίας του τζακιού 

Πώς γίνεται ο Καθαρισμός Τζακιού; 

Αρχικά με ένα ειδικό σκουπάκι για το τζάκι και με το φτυάρι απομακρύνουμε τις στάχτες στα σκουπίδια και καθαρίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα τα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας με στόχο να φύγει ο μεγαλύτερο όγκος στάχτης.

Συνήθως δεν είναι τόσο εύκολο να απομακρυνθεί η στάχτη με τον παραπάνω τρόπο προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μία ηλεκτρική σκούπα στάχτης για να μην καταστρέψετε την ηλεκτρική σκούπα που πιθανόν να έχετε στο σπίτι. Υπάρχουν διάφορες ειδικές σκούπες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεγάλο εύρος τιμών ανάλογα την χωρητικότητα του κάδου, την ισχύ σε watt ακόμα και αναρρόφηση ζεστής στάχτης. Με την ηλεκτρική σκούπα ο καθαρισμός τζακιού θα γίνετε γρήγορα και εύκολα καθώς το μόνο που θα κάνετε είναι να αδειάζετε το κάδο με την στάχτη από την σκούπα στα σκουπίδια.

 

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βούρτσα για ηλεκτρική σκούπα στάχτης που είναι κατάλληλη για τον καθαρισμό σε σόμπες πέλλετ, ξυλόσομπες και τζάκια χωρίς να κάνει γρατζουνιές στα μεταλλικά μέρη. 

 

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να απομακρύνεται Απομακρύνει αποτελεσματικά την καμένη κάπνα, μαυρίλα και πίσσα. Λειτουργεί άψογα συνδυαστικά με ένα σπρέι καθαριστικό κάπνας ή ένα σφουγγάρι καθαρισμού κάπνας.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να καθαρίσουμε το τζάκι, την σόμπα ή το φούρνο μας;

Ναι υπάρχουν και τα ειδικά καθαριστικά! Για παράδειγμα μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ισχυρό καθαριστικό κάπνιας και καρβουνίλας σε υγρή μορφή και να καθαρίσετε όχι μόνο το τζάκι σας αλλά και το grill, το BBQ, της κεραμικές εστίες, τον φούρνο σας, την σόμπα σας κλπ. Είναι εύκολα στην χρήση με ένα ψεκασμό αφήνετε να δράσει και στην συνέχεια ξεβγάλετε και στεγνώστε. Είναι ένας γρήγορος τρόπο για να εξαλείψετε την μαυρίλα από τα εσωτερικά τοιχώματα και να απομακρύνετε τα υπολείμματα άνθρακα ή φυτικά και ζωικά λίπη.

 

Άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε καυσόξυλα καθαρισμού καπνοδόχου για το τζάκι σας ακόμα και για το μπουρί της ξυλόσομπας. Λειτουργούν αδρανοποιώντας την καπνιά, το κριεζώτο, το ρετσίνι και απομακρύνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς της καμινάδας. Ο καπνός από το καυσόξυλο καθαρισμού αφαιρεί τα υπολείμματα χωρίς μουτζούρες υγιεινά και γρήγορα.

Όταν καίμε ξύλα στο τζάκι αυτά απελευθερώνουν πίσσα, ρητίνη και κάπνα (αιθάλη), με αποτέλεσμα να φράζει η καμινάδα από ένα ίζημα (κατακάθι) που δημιουργείτε από τα παραπάνω συστατικά και να παραμένει κολλημένο πάνω στα τοιχώματα της καμινάδας και το οποίο ανθίσταται στο παραδοσιακό με βούρτσα καθάρισμα για αυτό προτείνετε η καύση καθαριστικού καυσόξυλου.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η σκόνη καθαρισμού αφού έχετε ανάψει το τζάκι και έχει ζεσταθεί ρίχνετε την σκόνη πάνω στη φωτιά και η φλόγα θα αλλάξει σε μπλε χρώμα (άρα έχει ενεργοποιηθεί), με αποτέλεσμα η καπνίλα και η βρωμιά να βγει έξω από την καμινάδα διασφαλίζοντας μια καλή λειτουργία.

Τι μέτρα προφύλαξης θα χρειαστώ;

Μάσκα προστασίας

Αρχικά πρέπει πρώτα να ανοίξετε χώρο μπροστά από το τζάκι για να μπορείτε να κινήστε άνετα, στην συνέχεια θα χρειαστείτε σίγουρα μάσκα για να προφυλαχτείτε από τις στάχτες και τα αιωρούμενα σωματίδια κατά τον καθαρισμό. Μία μάσκα προστασίας με στρώμα ενεργού άνθρακα, παρέχει μια αποτελεσματική και άνετη αναπνευστική προστασία ή μια μάσκα προστασίας με βαλβίδα που προστατεύει από τα χαμηλά επίπεδα σκόνης και υγρασίας και είναι εξοπλισμένη με βαλβίδα εκπνοής για να μειώνει τη θερμότητα που δημιουργείται σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον.

Αν επιθυμείτε μια πιο μόνιμη λύση υπάρχει και η μάσκα προστασίας μισού προσώπου που λειτουργούν με μια βαλβίδα ψυχρού αέρα, για μικρότερη αντίσταση στην αναπνοή, έτσι αναπνέετε και αισθάνεστε άνετα φορώντας την και παρέχουν μεγάλη προστασία. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι έρχεται μαζί με τα ανταλλακτικά της φίλτρα και πρόφίλτρα, έχει οικονομικά ανταλλακτικά και μπορείτε να την χρησιμοποιείτε κάθε χρόνο.

Γυαλιά προστασίας

Ακόμα ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας είναι τα μάτια σας όποτε μην αμελήσετε και φροντίστε να προμηθευτείτε γυαλιά προστασίας.

Γάντια εργασίας

Ένα ζευγάρι γάντια εργασίας νιτριλίου ανθεκτικά σε κοψίματα με ελαστικό περικάρπιο θα δώσουν την προστασία που χρειάζεστε κατά την διάρκεια του καθαρισμού ή εναλλακτικά αν θέλετε ποσότητα μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε γάντια μιας χρήσης σε κουτί απλά λάτεξ ή βινιτριλίου που είναι και πιο ανθεκτικά. 

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε σχετικά με τον καθαρισμό του τζακιού σας. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και έχετε απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλή επιτυχία και ευχόμαστε έναν εύκολο και γρήγορο καθαρισμό για να απολαύσετε την ζεστασιά του τζακιού σας τις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν.

Για περισσότερες προτάσεις σχετικά με είδη σπιτιού δείτε εδώ.

Δείτε ακόμα:

- Δώστε διαφορετικό αέρα στο παλιό σας Χριστουγεννιάτικο δέντρο!