Οδηγός Βαφής Σκαφών! | Μέρος 2ο |

11/03/2022

Στο 1ο μέρος του blog μας αναφέραμε τον οδηγό βαφής για μεταλλικά σκάφη αν θέλεις να το ξαναδείς πάτησε εδώ. Στο 2ο μέρος θα ασχοληθούμε με τον οδηγό βαφής για ξύλινα σκάφη, την φροντίδα και την συντήρηση τους.

Οδηγός βαφής ξύλινων σκαφών

Δες το βίντεο και ανακάλυψε τι θα χρειαστείς για τα ύφαλα και τα έξαλα του σκάφους σου:


Αναλυτικά για τα ύφαλα σε ξύλινο σκάφος θα χρειαστείς:

- Ειδικό στεγανωτικό πολυουρεθάνης για ξύλο Polacryl 301, με υψηλή διεισδυτικότητα και μεγάλη πρόσφυση σε απορροφητικά υποστρώματα με την ικανότητα να τα μονώνει, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αναπνοή της επιφάνειας. Έχει μεγάλη αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις και την τριβή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στεγάνωση ξύλινων σκαφών και για τη σταθεροποίηση σαθρών επιφανειών.

- Ειδικό υπόστρωμα με εξαιρετική και μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία Minio Marine, με μεγάλη αντοχή στη συνεχή παραμονή στο νερό, με πολύ καλή ελαστικότητα από τα γνωστά αντισκωριακά, εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στη σκουριά.

- Υψηλής ποιότητας πολυουρεθανικό αστάρι 2 συστατικών Uni Primer, για την προστασία επιφανειών με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μετά το γυαλοχαρτάρισμα αφήνει μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει το εύκολο τσεκάρισμα του σκάφους και εξομαλύνει το υπόστρωμα γεμίζοντας τις ατέλειες του πολυεστέρα.

- Yφαλόχρωμα υψηλής απόδοσης Tropikal 830840850, για προστασία του σκάφους από προσκόλληση οστρακοειδών και χόρτου, κατάλληλο για ταχύτητες μέχρι 35-40 μίλια/ ώρα.

Αναλυτικά για τα έξαλα σε ξύλινο σκάφος θα χρειαστείς:

- Ειδικό στεγανωτικό πολυουρεθάνης για ξύλο & τσιμέντο Polacryl 301, με υψηλή διεισδυτικότητα και μεγάλη πρόσφυση σε απορροφητικά υποστρώματα με την ικανότητα να τα μονώνει, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αναπνοή της επιφάνειας. Έχει μεγάλη αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις και την τριβή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στεγάνωση ξύλινων σκαφών και για τη σταθεροποίηση σαθρών επιφανειών. 

- Πολυουρεθανικό αστάρι 2 συστατικών Uni Primer, για την προστασία επιφανειών με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μετά το γυαλοχαρτάρισμα αφήνει μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει το εύκολο τσεκάρισμα του σκάφους και εξομαλύνει το υπόστρωμα γεμίζοντας τις ατέλειες του πολυεστέρα. 

Υψηλής ποιότητας τελικό χρώμα πολυουρεθάνης 2 συστατικών Polygloss, μεγάλης χημικής αντοχής, υψηλή γυαλάδα high gloss, καθαρίζεται εύκολα, με μεγάλη χημική αντίσταση στη βενζίνη ,στο πετρέλαιο, στο λάδι, σε ήπια οξέα και σε αλκάλια.

- Ειδικό πρόσθετο πολυουρεθάνης ενός συστατικού additive 640, διαφανές, αναμειγνύεται με τo Polygloss και αυξάνει την στιλπνότητα, ελαστικότητα και αντοχή στις χημικές και καιρικές επιδράσεις, στις μηχανικές καταπονήσεις και την αντοχή στο νερό.

- Εξαιρετικής ποιότητας γυαλιστερό βερνίκι πολυουρεθάνης με υπεριώδη φίλτρα Polacryl 345, ιδανικό για την προστασία ξύλινων σκαφών με μεγάλη αντοχή στον ήλιο, στο θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Βερνίκι θαλάσσης 2 συστατικών Epifanes με πολυουρεθανική σύνθεση και φίλτρα UV ως προστατευτική επίστρωση φινιρίσματος πάνω σε εποξική ρητίνη, ή ως ενδιάμεση στρώση πρόσφυσης ή το Διάφανο βερνίκι 1 συστατικού Epifanes Wood Finish Gloss με εξαιρετική πρόσφυση σε καλά απολιπανθέντα και λεία ξύλα όπως teak, iroco και άλλα ελαιώδη και ρητινώδη είδη ξύλου.  

Για την αποφυγή της ολίσθησης στo κατάστρωμα του ξύλινου σκάφος θα χρειαστείς:

- Ειδικό αντιολισθητικό χρώμα πολυουρεθάνης για καταστρώματα σκαφών 2 συστατικών Antiskid, με εξαιρετική πρόσφυση και μεγάλη αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Εναλλακτικά αν χρειάζεσαι μια γρήγορη και εύκολη λύση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αντιολισθητικό σπρέι.

- Ειδικό πρόσθετο πολυουρεθάνης ενός συστατικού additive 640, ενισχύει την φυσική και χημική αντοχή του τελικού χρώματος (Antiskid).

Έχεις ζημιές στην προπέλα του σκάφους σου;

Ξεκίνα πρώτα με ένα ειδικό αστάρι και ολοκλήρωσε με υφαλόχρωμα για προπέλες, προστάτευσε την προπέλα του σκάφους σου από την διάβρωση και τους θαλάσσιους οργανισμούς που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της. Με αυτό τον τρόπο θα την διατηρήσεις καθαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα βελτιώσεις την επίδοση της μηχανής σου μειώνοντας παράλληλα και την κατανάλωση καυσίμου.

Επισκευή και αποκατάσταση ζημιών μετά την όσμωση

Η επισκευή μεγάλων επιφανειών σε ξύλινο σκάφος μπορεί να γίνει εύκολα με εποξικό ελαφρόστοκο, που είναι κατάλληλος και για πολυεστέρα, αλουμίνιο ή σίδερο.

Μερικά πλεονεκτήματα που θα κερδίσεις με την χρήση του εποξικού στόκου κατά την επισκευή μεγάλων επιφανειών είναι:

1. Μεγάλη ανθεκτικότητα στο θαλασσινό νερό.

2. Πολύ καλή ικανότητα στο γέμισμα μικρών οπών από ηλεκτροκολλήσεις, κοιλοτήτων και προπελών.

3. Πολύ ελαφρύ βάρος και εύκολο τρίψιμο που σου επιτρέπει τη χρήση του ελαφρύ στόκου εποξειδικού μίγματος για μεγάλες περιοχές.

4. Χαμηλό ειδικό βάρους που σου επιτρέπει την επιβολή μιας παχιάς στρώσης με αμελητέα συρρίκνωση και χωρίς ελαττώματα.

Δες το βίντεο με τα βήματα εφαρμογής του εποξικού στόκου:

Καθαρισμός σκάφους

Μία δύσκολη αλλά πολύ σημαντική δουλειά, είναι ο καθαρισμός του σκάφους ειδικά όταν έχει μείνει ακίνητο στο νερό για πολύ καιρό. Αφαιρέστε τους λεκέδες και τα σημάδια σκουριάς από τα εξαρτήματα του σκάφους, καθώς και τα σημάδια από περιττώματα πουλιών, άλατα και άλλες βρωμιές που έχουν κάτσει καιρό πάνω στην επιφάνεια.

Προτείνουμε το καθαριστικό Grunt, είναι σε μορφή gel και είναι κατάλληλο για καθαρισμό επιφανειών fiberglass, gelcoat και σε επιφάνειες βαμμένες με χρώματα & βερνίκια 2 συστατικών.

Δείτε το βίντεο εφαρμογής του καθαριστικού:

Αν θέλεις να μάθεις χρήσιμες συμβουλές για την συντήρηση και βαφή μεταλλικών σκαφών δες εδώ

Μετά τον καθαρισμό του σκάφους μην ξεχάσεις να προμηθευτείς ένα κάλυμμα σκάφους για την προστασία από τη βροχή, την υγρασία, τη σκόνη και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου σε περιόδους αδράνειας.

Ελπίζουμε να σου άρεσε το άρθρο και να πήρες χρήσιμες συμβουλές για την βαφή ξύλινων σκαφών. Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες και έχεις απορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Καλή επιτυχία!


Δείτε ακόμα:

- Εξασφαλίζοντας άψογο φινίρισμα στο σκάφος

- Γυάλισμα και κεραμική προστασία αυτοκινήτου