Φίλτρα νερού...ο απαραίτητος σύμμαχος για την υγεία μας!

07/09/2021

Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, ειδικά σε ζεστά κλίματα όπου η ημερήσια κατανάλωση νερού είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Συνήθως το πόσιμο νερό βρύσης θεωρείτε βλαβερό και κάποιες φορές ακόμα και επικίνδυνο για την υγεία μας, αυτό συνήθως οφείλετε στην χλωρίωση του νερού από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο μολύνσεων και παθογόνων οργανισμών.

Όλα τα παραπάνω συνδράμουν σε χαμηλή ποιότητα πόσιμου νερού στο σπίτι, ειδικά αν το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής σας είναι πάρα πολύ παλιάς κατασκευής τότε σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την εγκατάσταση φίλτρων νερού στο σπίτι, γλυτώνοντας το κόστος των εμφιαλωμένων νερών αλλά και τον κόπο της μεταφοράς τους.

Παρακάτω θα δούμε τι είναι τα φίλτρα νερού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Γιατί τα φίλτρα νερού είναι τόσο χρήσιμα

Ένα φίλτρο νερού έχει στόχο να παράγει καθαρό νερό, χωρίς μολύνσεις, με καλύτερη γεύση επηρεάζοντας την υγεία σας θετικά. Σίγουρα με την επιλογή εγκατάστασης ενός φίλτρου θα αποφύγετε παράσιτα που είναι ανθεκτικά ακόμα και στο χλώριο του νερού απομακρύνοντας μια και καλή το κίνδυνο από στομαχικές διαταραχές, διάρροια και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

 

Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα φίλτρου νερού

Εμείς θα ασχοληθούμε με τα φίλτρα νερού που χωρίζονται σε κατηγορίες άνω πάγκου (Counter Top filters) και κάτω πάγκου δηλαδή κάτω από τον νεροχύτη (Undersink).

Κατά κύριο λόγο η χρήση τους γίνετε στην βρύση της κουζίνας, έχουν εύκολη εγκατάσταση και το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσετε το σύστημα που θέλετε και τον χώρο στον οποίο θα το τοποθετήσετε. 

Επίσης υπάρχει και η λύση της προσθήκης ενός φίλτρου νερού που κουμπώνει απευθείας πάνω στο στόμιο της βρύσης, έχουν πανεύκολη εγκατάσταση και με την σωστή συντήρηση και αλλαγή των φίλτρων θα μπορείτε να απολαμβάνετε καθαρό νερό.

Οφέλη, χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των φίλτρων νερού

Φίλτρο ενεργού άνθρακα: εξαιρετικά απορροφητικός με θετικά φορτισμένα ιόντα είναι ο άνθρακας που περιέχει το φίλτρο με αποτέλεσμα να παγιδεύει τις βρωμιές που βρίσκονται μέσα στο νερό και κυρίως την περιεκτικότητα του σε χλώριο. Η χρήση του ως φίλτρο γίνεται και στα συστήματα άνω και κάτω πάγκου.

Με την χρήση του συγκεκριμένου φίλτρου απαλλάσσεστε από τις οσμές και την κακή γεύση στο νερό καθώς και από άλλα βλαβερά βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και αλλά διάφορα προϊόντα απολύμανσης που χρησιμοποιούνται.

Αντίστροφή όσμωση: με αυτή την συγκεκριμένη τεχνική μέσα από μια μεμβράνη φιλτραρίσματος καθαρίζετε το νερό σε ένα μεγάλο ποσοστό έως και 90% και χρησιμοποιείτε πιο συχνά στα φίλτρα νερού κάτω από τον νεροχύτη, αφαιρεί τις περισσότερες βρωμιές, τα παράσιτα αλλά και τα βαρέα μέταλλα που αναφέραμε παραπάνω.

Η αντίστροφη όσμωση είναι η  καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό νερού, αρκεί βέβαια να μην ξεχνάτε την τακτική συντήρηση και αλλαγή τον φίλτρων αλλιώς η μεμβράνη καταστρέφετε με την πάροδο του χρόνου και χάνετε η αποτελεσματικότητα της.

 

Συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία των φίλτρων νερού

Η μακροπρόθεσμη απόδοση και η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συχνή συντήρηση τους και έλεγχο για τυχόν βλάβες. Διαβάστε τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή για είστε απόλυτα σίγουροι. Πριν προβείτε στην επιλογή κάποιου συστήματος φίλτρου διαβάστε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά τους και τι φίλτρα περιέχουν, δείτε τις επιλογές σας και αγοράστε το φίλτρο νερού που είναι κατάλληλο για το δικό σας χώρο.


Δείτε ακόμα:

- Καθαρίστε το κλιματιστικό σας και απαλλαγείτε από τα μικρόβια!

- Χρώμα ανακαίνισης κουζίνας και μπάνιου!