Καθαρίσετε το κλιματιστικό σας και απαλλαγείτε από τα μικρόβια!

29/05/2021
Katharismos klimatistikou

Ο καιρός έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ζέστης και ήδη έχουμε ξεκινήσει να λειτουργούμε δειλά δειλά τα κλιματιστικά στο σπίτι ή στην δουλειά. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τον καθαρισμό και την συντήρηση του.

Καθαρίστε το κλιματιστικό μόνοι σας!

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον καθαρισμό του κλιματιστικού είναι η υγεία μας! Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα οφέλη από τον συχνό καθαρισμό όπως ότι εξασφαλίζουμε, προάγουμε και διατηρούμε την απόδοση του κλιματιστικού μας στον μέγιστο βαθμό για πολλά χρόνια.

Έτσι όχι μόνο βελτιώνουμε την απόδοση του αλλά αυξάνουμε και τον χρόνο ζωής του, εξάλλου όσο πιο πολύ προσέχουμε κάτι πιο πολλά χρόνια ίσως και δεκαετίες θα διατηρείτε και θα δουλεύει σαν καινούργιο.

Ακόμα μην ξεχνάτε ότι με την τακτική συντήρηση γλιτώνουμε και πιθανές βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν  κάτι το οποίο μπορεί να είναι ένα ξαφνικό έξοδο που δεν έχουμε προβλέψει και να μας πάει πίσω.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε: Ένα στραβοκατσάβιδο για να ξεβιδώσετε το μπροστινό πάνελ, μια σκάλα αν το κλιματιστικό βρίσκετε ψηλά, ένα πινέλο και ένα βιοδιασπώμενο καθαριστικό σε σπρέι.


Ξεκινάμε τον καθαρισμό εσωτερικά!

Εάν το κλιματιστικό σας ανήκει στην κατηγορία της αυτόνομης μονάδας κλιματισμού απλά ξεκουμπώνετε τα φίλτρα και ψεκάζετε ομοιόμορφα αφήνοντας να δράσει το καθαριστικό για 5 λεπτά και στην συνέχεια ξεπλένετε με νερό.

Αν αντιμετωπίσετε πολύ βρωμιά τότε μπορείτε να βοηθήσετε το υγρό να διεισδύσει αποτελεσματικότερα σπρώχνοντας με ένα πινέλο. Έπειτα ψεκάστε τις κυψέλες του Air Condition που βρίσκονται πίσω από τα φίλτρα και ενεργοποιήστε το κλιματιστικό στο κρύο για να γίνει αποτελεσματικότερη δράση.

Μην ανησυχείτε για το υγρό θα απομακρυνθεί από μόνο του παίρνοντας μαζί του και τους διαλυμένους ρύπους, δεν χρειάζεται ξέβγαλμα και αν έχει περάσει πολύς καιρός από τον τελευταίο καθαρισμό τότε μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία ξανά. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και σε μονάδες κλιματισμού με αεραγωγούς.

Βέβαια στην αγορά θα βρείτε διάφορα καθαριστικά γενικής κυρίως χρήσης σε διάφορες συσκευασίες όπως σπρέι, μπουκάλι σε μορφή άζαξ τα οποία προτείνονται για καθαρισμό εσωτερικών μονάδων κλιματισμού όμως δεν κάνουν για εξωτερικές μονάδες ειδικά αν αυτές έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό.

Ξεκινάμε τον καθαρισμό εξωτερικά!

Για εξωτερικές μονάδες χρειάζονται ισχυρά καθαριστικά σε μεγάλα μπιτόνια. Σίγουρα θα χρειαστείτε προστασία όπως γάντια και μάσκα πριν από την χρήση τους ή ακόμα καλύτερα θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό. Μην φοβηθείτε να ρίξετε άφθονο νερό καθώς όλα τα ηλεκτρολογικά βρίσκονται ασφαλισμένα σε ένα κιβώτιο μέσα στο κλιματιστικό σας.

Αν η βρωμιά είναι έντονη και έχει να καθαριστεί καιρό τότε ετοιμάστε το διάλυμα με το ισχυρό καθαριστικό έχοντας υπόψη τα μέτρα προφύλαξης που αναφέραμε παραπάνω και αφού έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή Ψεκάστε προσεκτικά και βοηθήστε το υγρό να εισέλθει με το πινέλο, αφήστε το υγρό να δράσει στον χρόνο που ενδείκνυται στην συσκευασία και ξεπλένετε με μπόλικο νερό.

Σίγουρα όμως μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να εκτελείτε συντήρηση από αδειούχο ψυκτικό και συνιστούμε να προσέχετε με εργασίες που δεν γνωρίζετε και πιθανόν να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Αν λοιπόν έχετε καθαρίσει και την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα τότε ήρθε η ώρα να σας συγχαρούμε, τα καταφέρατε, ώρα για καφέ και ξεκούραση!

Επαναφορά ξεθωριασμένων πλαστικών!

Υπάρχει η περίπτωση να θέλετε να επαναφέρετε την λευκότητα σε μια μονάδα εξωτερικού ή εσωτερικού κλιματισμού που έχει φθαρεί από την ηλιακή ακτινοβολία, την σκόνη και έχει εκτεθεί γενικά σε δύσκολες συνθήκες.

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρό οικολογικό καθαριστικό βάσης νερού για να απομακρύνετε βρωμιές και λεκέδες και να επαναφέρετε την λευκότητα τους. Σίγουρα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα αντικείμενα όπως οι πλαστικές καρέκλες που έχουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι, σε τραπέζια, κουφώματα και γενικά σε αντικείμενα από pvc υλικό.


Θα χρειαστείτε το οικολογικό καθαριστικό, ένα σφουγγάρι που δεν αφήνει γρατζουνιές, ένα πανί μικροϊνών και φυσικά μπόλικο νερό για να ξεπλένετε το αντικείμενο που θα καθαρίσετε.

Ανανέωση κλιματιστικού αυτοκινήτου!

Αφού μιλάμε για κλιματιστικά οικιακής και επαγγελματικής χρήσης δεν θα μπορούσε να λείπει μια σύντομη αναφορά και στο κλιματιστικό αυτοκινήτου.

Η ανανέωση του συστήματος κλιματισμού για μια ευχάριστη και μυρωδάτη κυκλοφορία αέρα που θα διαρκέσει εβδομάδες καλό είναι να γίνετε συχνά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σίγουρα οι μυρωδιές από τα αγαπημένα μας κατοικίδια, το τσιγάρο, η διάφορες μηχανικές φθορές δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο για μια καλοκαιρινή βόλτα μέσα στην ζέστη με αναμμένο το κλιματιστικό.

Απομακρύνουμε της βρωμιές με ένα αποσμητικό αυτοκινήτου, όπου η εφαρμογή του πρέπει να γίνει σε άδειο όχημα, αρχικά φροντίζουμε να απομακρύνουμε οποιαδήποτε πηγή δυσάρεστων οσμών με μια σκούπα αναρρόφησης.

Ξεκινάμε βάζοντας μπροστά το αυτοκίνητο και ανοίγουμε τέρμα την ανακύκλωση κρύου αέρα με κλειστά παράθυρα ενεργοποιούμε την σκανδάλη κλειδώματος στο αποσμητικό και το τοποθετούμε στο κέντρο του αυτοκινήτου συνήθως στην θήκη.


Αφήνουμε για 15 λεπτά για να εξουδετερώσει το αέριο τις οσμές και να κυκλοφορήσει μέσα από τους σωλήνες εξαερισμού σε ολόκληρη την καμπίνα. Ανοίγουμε τις πόρτες για και αφήνουμε το όχημα να αεριστεί για 10 με 15 λεπτά και απολαμβάνουμε ένα μυρωδάτο όχημα έτοιμο για υπέροχες βόλτες στο ηλιοβασίλεμα.

Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε αρωματικό αυτοκινήτου μεγάλης διάρκειας σε κουτάκι ή ένα κλασικό κρεμαστό αρωματικό αλλά με μοναδικό άρωμα και όχι πάλι με μυρωδιά πεύκου!

Καλή επιτυχία!


Δείτε ακόμα:

- Πως πλένω σωστά το αυτοκίνητο μου.

- 10 Ιδέες διακόσμησης κουζίνας με μαυροπίνακα..!