Πως πλένω σωστά το αυτοκίνητο μου.

23/05/2020
Πως να πλύνετε το αυτοκίνητό σας - Φροντίδα αυτοκινήτου Βήμα 1ο.


Ποια είναι η διαδικασία για να πλύνω το αυτοκίνητο μου σωστά μόνος στο σπίτι;

Πολλές φορές θα αναρωτηθήκατε ποιο είναι αυτός ο τρόπος, τι προϊόντα θα χρειαστείτε κλπ.

Ναι μπορείτε και μόνοι σας να τα καταφέρετε εξίσου καλά, μείνετε μαζί μας και διαβάστε παρακάτω την σωστή διαδικασία πλυσίματος αυτοκινήτου.


Σωστό πλύσιμο για ένα πεντακάθαρο αυτοκίνητο.

Τις περισσότερες φορές προχωράμε μόνοι μας, άλλες φορές απευθυνόμαστε σε επαγγελματία  για πλύσιμο.

Ομολογουμένως είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, προσοχή, μεράκι και υπομονή και θα πρέπει να γίνεται συχνά.

Οι δοκιμασίες  που αντιμετωπίζουν τα αυτοκίνητα καθημερινά στο δρόμο με αντίξοες συνθήκες, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, σκόνη και ρύπους  με αποτέλεσμα την συσσώρευση βρωμιάς  και την φθορά του χρώματος  να οδηγεί σε αλλοίωση της εξωτερικής εικόνας του αυτοκινήτου μας.


Φροντίζουμε το όχημα μας.

Το πόσο χρόνο αφιερώνουμε στην φροντίδα του αυτοκινήτου μας αποτελεί καταλυτικό παράγοντα σε ποιο σημείο μπορεί να προλάβουμε το μέγεθος της φθοράς που έχει υποστεί, αν είναι ανεπαίσθητη ή αν πλέον απαιτείτε δουλειά σε φανοποιό για την διόρθωση και την επισκευή του.

Η μεγαλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στο αυτοκίνητο μας είναι το παρκάρισμα σε προστατευμένο χώρο όπως τα πάρκινγκ μέσα στην κατοικία μας ή σε κάποιο πάρκινγκ ιδιωτικό με σκίαση για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τις καιρικές συνθήκες.

Τα περισσότερα χρώματα αυτοκινήτων είναι πλέον υδατοδιάλυτα για την προστασία του περιβάλλοντος, όμως και περισσότερο ευαίσθητα.


Εξωτερικό πλύσιμο.

Ο εξωτερικός καθαρισμός στο αυτοκίνητο μας αφορά  φώτα, το παρμπρίζ , τους υαλοκαθαριστήρες,  τους καθρέφτες τους  προφυλακτήρες , τις ζάντες , καθώς και την ολική περιποίηση του χρώματος που απαιτεί ένα βαθύ καθαρισμό για ένα αστραφτερό τελικό αποτέλεσμα.

Ο άμεσος καθαρισμός πρέπει να γίνεται τακτικά ειδικά όταν  δούμε πάνω στο αυτοκίνητο έντομα, ακαθαρσίες πουλιών και λοιπές βρωμιές, αυτό μπορούμε να το κάνουμε εύκολα με ένα ισχυρό σπρέι αφαίρεσης εντόμων Bug & Tar της Meguiar's.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας πρέπει να γίνεται 2 φορές το μήνα, και το όχημα μας πρέπει να βρίσκετε σε σκιερό μέρος και να είναι κρύο έπειτα μπορούμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία πλυσίματος.


  


Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα σαμπουάν – τζέλ για ένα βαθύ καθαρισμό χωρίς να αφαιρεθεί το κέρωμα, λόγο της ιδιαίτερα πλούσιας συμπυκνωμένης του σύνθεσης για ένα πλούσιο αφρό, ειδικά αν είστε σε επίπεδο αρχάριου, ιδανικό σαμπουάν  είναι το Soft Wash Gel της Meguiar's.

Διαφορετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σαμπουάν αυτοκινήτου με υψηλή απόδοση αφρού και ουδέτερο PH, Ultimate Snow Foam  της Meguiar's, ασφαλές για την βαφή και αποτελεσματικό στην αφαίρεση ρύπων το οποίο δεν προσκολλάται αλλά λιπαίνει την επιφάνεια για να μπορείτε στο τέλος να κερώσετε, να γυαλίσετε η να σφραγίσετε το φινίρισμα του αυτοκινήτου σας.

Για τις επίμονες  βρωμιές θα χρειαστεί  γάντι πλυσίματος αυτοκινήτου με μικροίνες, Mitt Wash Microfiber της Meguiar's, που αποκολλούν και παγιδεύουν την βρομιά και τους ρύπους από την επιφάνεια του αμαξώματος, δίνοντας λάμψη, χωρίς να χαράζουν το βερνίκι. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε σαμπουάν με κερί Ultimate Wash & Wax ιδανικός τρόπος για να καθαρίσετε και να δώσετε λάμψη στο φινίρισμα του αυτοκινήτου σας, μεταξύ των τακτικών κερωμάτων, ενισχύοντας την προστασία του κεριού, τη γυαλάδα και τη λάμψη, το οποίο μαλακώνει και αφαιρεί ακόμα και τις πιο δύσκολες βρωμιές, σκόνες και ρύπους ενισχύοντας το προστατευτικό κερί.

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σκληρά πανιά, μόνο καθαρά σφουγγάρια αυτοκινήτου, πετσέτες  μικροινών, Supreme Shine της Meguiar's ή Pamex.

Για ένα ‘’επαγγελματικό’’ πλύσιμο, πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλών ειδών διαφορετικά πανιά για κάθε επιφάνεια, για τζάμια, για μεταλλικές επιφάνειες, για τα ελαστικά και τις ζάντες και ένα για γενική χρήση.

Ξεπλένουμε το αυτοκίνητο με νερό.

Σαπουνίζουμε  όλο το όχημα.

 

Οι τροχοί βέβαια είναι το τελευταίο κομμάτι που θα πλυθεί. Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό καθαριστικό για τις ζάντες Hot Rims, δημιουργώντας ένα μοναδικό αφρό που προσκολλείτε στις κάθετες επιφάνειες και διαλύει επίμονους ρύπους ακόμα και στα ελαστικά.

 

Αν επιθυμείτε να αφαιρέσετε εύκολα τα υπολείμματα από τα τακάκια και διάφορες βρωμιές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυαλιστικό σπρέι ζαντών Morris

Ξεπλένουμε με καθαρό νερό.


Σκουπίζουμε με τα ειδικά πανιά ανά περιοχή όπως αναφέραμε παραπάνω  ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπεραπορροφητική πετσέτα, για το στέγνωμα του αυτοκινήτου, Water Magnet είναι πολύ μεγάλη και με υφή βάφλας για να σας εξοικονομεί χρόνο χωρίς να αφήνει στίγματα. Πλένεται και στο πλυντήριο.

Αν επιθυμείτε καθαρά τζάμια με διαύγεια μεγάλης διάρκειας, καθαρά, χωρίς θάμπωμα και απώθηση σκόνης πολύ καλή επιλογή θα ήταν να τα περάσετε με ένα σπρέι καθαρισμού κρυστάλλων Clarity Glass Cleaner.

Αν επιθυμείτε να φρεσκάρετε και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι τα πατάκια η μοκέτα και η ταπετσαρία  που λερώνονται πολύ συχνά. Αυτό που χρειάζεστε για να κάνετε την δουλειά σας εύκολα και γρήγορα είναι ένα σπρέι καθαρισμού μοκέτας και ταπετσαρίας με ψεκασμό ενεργού αφρού που διεισδύει γρήγορα & διαλύει της κηλίδες από κάτω προς τα πάνω.


Τέλος, μπορείτε αν θέλετε να καθαρίσετε τα υφασμάτινα καθίσματα του αυτοκινήτου σας με ένα σπρέι καθαρισμού υφασμάτων, Morris textile cleaner. Ένας αποτελεσματικός αφρός ταχυστέγνωτος  με διακριτικό άρωμα και άκρως διαλυτικές ιδιότητες για τον καθαρισμό των υφασμάτων.

Έπειτα περνάμε ένα σπρέι για γυάλισμα και προστασία του ταμπλό Morris ή Car Scent Protectant.


Συμβουλή: Στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου συσσωρεύονται η περισσότερη βρωμιά και άλατα γι αυτό φροντίστε το διεξοδικά.

Μην ξεχνάτε να στεγνώνετε τις εσοχές που μπορεί να συγκεντρώνεται το νερό και τις εσωτερικές γωνίες στις πόρτες.


Το τελευταίο στάδιο είναι το πέρασμα με κερί αν θελήσετε καλό θα ήταν μια φορά κάθε 1,5 με 2 μήνες και όχι πάντα μετά από κάθε πλύσιμο.


Τα κεριά θα τα δούμε σε άλλο blog!


Καλή επιτυχία με το πλύσιμο του αυτοκινήτου!Δείτε ακόμα:

- Πως να αφαιρέστε τις γρατσουνιές και να επαναφέρετε τα θολά φανάρια στο αυτοκίνητό σας

- Τι μπορείτε να κάνετε με ένα πιστόλι βαφής.