Τεχνοτροπία υγρής ταπετσαρίας: πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα!

26/09/2020
δημιουργία τεχνοτροπίας με υγρή ταπετσαρία τοίχου

Διακοσμητική τεχνοτροπία σε μορφή υγρής ταπετσαρίας, χαρίστε μια ιδιαίτερη πινελιά λάμψης στο χώρο σας!

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν επισκευές από μόνοι τους. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σχέδιο και να προσθέσουν ένα κομμάτι της ψυχής τους στο εσωτερικό. Τις περισσότερες φορές μια συνηθισμένη ιδέα είναι η αλλαγή της ταπετσαρίας. Ένα ενδιαφέρον υλικό για μια τέτοια εργασία είναι η τεχνοτροπία της υγρής ταπετσαρίας. Οι διακοσμητικές τεχνοτροπίες είναι πλέον εύκολο να περαστούν και από ερασιτέχνες, αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα μοναδικό σχέδιο που ταιριάζει στην προσωπικότητα σας και θα διακοσμεί το εσωτερικό του σπιτιού σας.

 

Τι είναι η υγρή ταπετσαρία;

Η υγρή ταπετσαρία είναι ένα οικολογικό επίχρισμα τοίχων με μονωτικές, ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες. Ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό για διακοσμητικές τεχνοτροπίες πολύ εύκολο να περαστεί από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες. Η σύνθεση της παράγεται με τη μορφή ξηρού μίγματος σε σφραγισμένη συσκευασία. Το συγκεκριμένο μίγμα αραιώνεται με νερό.

Με την εφαρμογή της κερδίζετε μονωτικές, ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες.

Προτείνεται για το σπίτι, το γραφείο, καφέ-μπάρ, ξενοδοχεία. Δημιουργήστε μόνοι σας στο σαλόνι, το υπνοδωμάτιο,  στο ταβάνι, σαν τεχνοτροπία σε έναν τοίχο μια κολόνα ή στο τζάκι.

 

Ο συνδυασμός διαφορετικών χρωμάτων είναι θέμα προσωπικής επιλογής και γίνεται εύκολα. Οι υγρές ταπετσαρίες έχουν πρόσβαση στο οξυγόνο επειδή είναι πορώδεις και το τελικό αποτέλεσμα διατηρεί την θερμότητα μέσα στο χώρο και λειτουργεί ως ηχομονωτικό.

Επιπλέον η υγρή σύνθεση της ταπετσαρίας δεν επιτρέπει στην επιφάνεια να συσσωρεύεται σκόνη και δεν παράγεται στατικός ηλεκτρισμός κατά την διάρκεια της τριβής.

  

Πριν ξεκινήσετε, την εφαρμογή της είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα χρήσης

Ανάλογα των προσωπικών προτιμήσεων διαμορφώνονται και οι απόψεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υγρής ταπετσαρίας που θα δείτε παρακάτω.

▶  Θερμομονωτικές ιδιότητες: διατηρεί την ζέστη τον χειμώνα & την δροσιά το καλοκαίρι. Με την εφαρμογή της δημιουργείτε ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης. Ο χώρος ζεσταίνεται και ψύχεται πιο εύκολα, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Ηχομονωτικές ιδιότητες: απορροφά την ηχώ - αντίλαλο δίνοντας στον χώρο μια αίσθηση γαλήνης και χαλάρωσης.

▶  Οικολογικό υλικό: Η υγρή ταπετσαρία τοίχου είναι ένα οικολογικό υλικό, υγιεινό, μη τοξικό, φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς αραιώνετε μόνο με νερό. Σε περίπτωση που υποφέρετε από αλλεργίες τότε η οικολογική της σύνθεση είναι απολύτως ασφαλείς καθώς δεν εκπέμπουν τοξίνες κατά τη χρήση.

▶  Πρόληψη εσωτερικής υγρασίας: Οι τοίχοι αναπνέουν και απορροφούν την εσωτερική υγρασία που δημιουργείτε από το μαγείρεμα και την αποβάλουν σταδιακά μειώνοντας το φαινόμενο της μούχλας σε τοίχους και ταβάνια.

▶  Κάλυψη ρωγμών στον τοίχο: καλύπτει ρωγμές και ατέλειες στον τοίχο και κρύβει άνισους, παλιούς και ξεθωριασμένους τοίχους κατάλληλη για επίλυση προβλημάτων τοιχοποιίας. 

▶  Πυρίμαχο υλικό για διακόσμηση τζακιού: Εξαιρετικό υλικό για  διακόσμηση στο τζάκι σας καθώς  δεν αναφλέγεται.

▶  Δεν βρομίζει εύκολα .Η υγρή ταπετσαρία  έχει ένα ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο. Λόγω αυτού, η σκόνη δεν συσσωρεύεται στην επιφάνεια,

Εύκολη επαναφορά ζημιάς: Αν τύχει περίπτωση σοβαρής ζημιάς η μικρής γρατσουνιάς μπορείτε να επαναφέρετε την επίστρωση. Απλά υγραίνεται με νερό μέχρι να εξομαλυνθεί. Σε περίπτωση μεγάλης αλλοίωσης ή αλλαγής χρώματος, αφαιρέστε το υλικό και εφαρμόστε ένα νέο στρώμα.

Εύκολη αποκόλληση: αν είναι επιθυμητό, η υγρή ταπετσαρία μπορεί να απομακρυνθεί από τους τοίχους, να αραιωθεί με νερό και να περαστεί ξανά.

Δημιουργία σχεδίων: Η ιδιαίτερη σύνθεση της υγρής ταπετσαρίας δίνει την δυνατότητα δημιουργίας διάφορων σχεδίων σε συνδυασμό με διαφορετικά χρώματα.

Μειονεκτήματα χρήσης:

Ξεθώριασμα: Θα ήταν καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται σε δωμάτια στη νότια πλευρά.

Στεγνό καθάρισμα: Μπορούν να σκουπιστούν μόνο με μαλακή βούρτσα ή ηλεκτρική σκούπα.

Δύσκολη αφαίρεση λεκέδων: Επίμονοι λεκέδες και βρωμιές δεν μπορούν να αφαιρεθούν προτιμότερο είναι να αφαιρέσετε ένα μέρος της επίστρωσης και εφαρμόσετε καινούργιο.

Δύσκολη εφαρμογή σε ομαλές επιφάνειες: Δεν είναι όλες οι επιφάνειες και η μορφολογία τους κατάλληλες για την υγρή σύνθεση της ταπετσαρίας. Δουλεύεται εύκολα σε τραχιά επιφάνεια αλλά όχι σε ομαλές. 

Οδηγίες εφαρμογής:

Πριν την εφαρμογή του υλικού η επιφάνεια πρέπει να είναι απολύτως καθαρή έτσι ώστε να έχει την μέγιστη πρόσφυση, χωρίς υγρασία και διάβρωση.  Διαφορετικά αν η επιφάνεια μας είναι καθαρή αλλά δεν έχει πρόσφυση τότε η καλύτερη λύση είναι να την καλύψουμε πρώτα με ένα χαλαζιακό αστάρι, με ρολό ή βούρτσα για να μην γλιστράει το υλικό κατά την εφαρμογή του.

  

Αν η επιφάνεια έχει λεκέδες από χρώματα, νικοτίνη, μούχλα, σκουριά τότε καλό θα ήταν να την καθαρίσουμε με υγρό πανάκι η σφουγγάρι και στην συνέχεια να καλύψουμε με ειδικό αστάρι για να μονωθούν οι λεκέδες

 

Αραιώνουμε με νερό ανά σακούλα, περίπου 4 με 5 λίτρα και χρησιμοποιούμε πλαστικές λεκάνες η κουβά. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ανακατεύουμε με το χέρι ή με μίξερ, μέχρι να γίνει σαν ζυμάρι.

Αφήνουμε το υλικό μας σε ηρεμία 20 λεπτά περίπου ή και παραπάνω, έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε λίγο με το χέρι. Εφαρμόζουμε με πλαστική ορθογώνια σπάτουλα

Για την ποσότητα που πιθανόν να χρειαστείτε υπολογίστε πως κάθε σακούλα 800gr καλύπτει μέσο όρο 3 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας

Προτείνετε οι αρχάριοι να προμηθευτούν περισσότερο υλικό σε περίπτωση που επιθυμείτε μεγαλύτερο πάχος στρώσης ή σε περίπτωση μη  καλής εφαρμογής και ζημιών να χρειαστεί έξτρα μίγμα.

Τελικό αποτέλεσμα

Ενίσχυση λάμψης Για την προσθήκη λάμψης μπορείτε να βάλετε χρυσόσκονη – Glitter 120 ml σε χρώμα της επιλογής σας Kόκκινο – Πράσινο – Χρυσό - Ασημί ή Ανάμικτο Μix 1 κουταλιά του γλυκού ανά συσκευασία. Σε  1-2 λίτρα νερού, προσθέτουμε την χρυσόσκονη και ανακατεύουμε μετά προσθέτουμε το υλικό μας και επιπλέον νερό και ζυμώνουμε.

 

Παραπάνω είδαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υγρής ταπετσαρίας αν θέλετε να αποφύγετε τον καθαρισμό υπάρχει και η λύση με βερνίκι, τότε η επιφάνεια θα απωθεί το νερό βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσετε να πειράξετε η να επαναφέρετε την επιφάνεια και η διαπερατότητα των θα εξαφανιστεί με αποτέλεσμα οι τοίχοι να μην αναπνέουν.

 

Αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει, μέσα από μια ευρεία ποικιλία από ζωντανά χρώματα, γρήγορη και εύκολη εφαρμογή! Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πλαστική λεκάνη με νερό, μια ανοξείδωτη σπάτουλα και φυσικά το μίγμα της υγρής ταπετσαρίας.

Καλή επιτυχία!

Δείτε το προϊόν εδώ

Δείτε ακόμα:

- Ιδέες diy για να δώσετε γκλίτερ λάμψη στα αντικείμενα σας!

- Ιδέες diy για να δώσετε στα αντικείμενα σας μεταλλικό χρώμα!