Φτιάξτε σπιτική σάλτσα με ντοματομηχανή!

21/08/2021

Εάν θέλετε να φτιάξετε την δική σας πεντανόστιμη σπιτική σάλτσα ντομάτας τότε το μόνο που σας λείπει είναι μια μηχανή αλέσεως ντομάτας. Απολαύστε τα οφέλη μιας υγιεινής επιλογής και αποφύγετε της εργοστασιακές σάλτσες που συνήθως περιέχουν πολλά συντηρητικά.

Οι ντοματομηχανές είναι εύκολες στην χρήση τους, ασφαλές για τρόφιμα, αποσυναρμολογούμενες για να πλένονται και σε πλυντήριο πιάτων και το πιο σημαντικό ότι μπορείτε να παράγετε μεγάλες ποσότητες ντομάτας και να τις αποθηκεύεστε σε βάζα για μελλοντική χρήση. 

Οι μηχανές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: χειροκίνητες και ηλεκτρικές. Η κάθε κατηγορία έχει και αρνητικά και θετικά στοιχεία τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Χειροκίνητες ντοματομηχανές

Οι χειροκίνητες ντοματομηχανές τοποθετούνται εύκολα σε πάγκους και σε επιφάνειες κουζίνας γενικά καθώς οι περισσότερες διαθέτουν βάση με βεντούζα και σταθεροποιούνται γρήγορα χωρίς να χρειαστεί η αγορά και η τοποθέτηση εξτρά εξαρτήματος.

Υπάρχει η χοάνη στο πάνω μέρος όπου εκεί γίνετε η ρίψη της ντομάτας, μια μανιβέλα στο πλάι και η ειδική θέση αποβολής της παραγόμενης ντομάτας στο κάτω μέρος. Συνδυαστικά γίνετε και ο διαχωρισμός της φλούδας και των σπόρων.

Με την ίδια μηχανή μπορείτε εξίσου καλά να επεξεργαστείτε και μαγειρεμένα λαχανικά, μαλακά φρούτα και να δημιουργήσετε το δικό σας σπιτικό ποτό, διάφορες σούπες ακόμα και την δική σας γλυκιά αλχημεία όπως μια μαρμελάδα από διάφορα φρούτα της επιλογής σας.

 

Θετικά στοιχεία χειροκίνητων ντοματομηχανών: Eύκολες στην χρήση, ελαφριές, ανθεκτικές στην πάροδο του χρόνου πάντα με σωστή χρήση και αποθήκευση καθώς δεν έχουν ηλεκτρικό μοτέρ αλλά αποτελούνται μόνο από χειροκίνητα μέρη. 

Αρνητικά στοιχεία χειροκίνητων ντοματομηχανών: Σωματική κούραση, καθώς για να γίνει η παραγωγή ντομάτας ο χρήστης πρέπει να χειρίζεται συνέχεια την μανιβέλα. Η ποσότητα παραγωγής σε κιλά είναι πολύ μικρότερη από αυτά μιας ηλεκτρικής ντοματομηχανής. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει κάποια επιφάνεια ώστε να μπορέσει να προσκολληθεί η μηχανή για να λειτουργήσει με σταθερότητα και ασφάλεια.

Ηλεκτρικές ντοματομηχανές

Ανθεκτικές και εύκολες στην χρήση οι ηλεκτρικές ντοματομηχανές, τοποθετούνται σε τραπέζια, πάγκους και σε οποιαδήποτε σταθερή επιφάνεια με ηλεκτρική πρίζα κοντά. 

Η κατασκευή και ο σχεδιασμός του είναι σχεδόν παρόμοιος με τις χειροκίνητες δηλαδή η χοάνη για την ρίψη της ντομάτας και η θέση αποβολής της ντομάτας από κάτω παραμένουν ίδια. Η κεντρική διαφορά βρίσκετε πως αντί για χειροκίνητη μανιβέλα έχουν ηλεκτρικό μοτέρ.

Με την ίδια μηχανή μπορείτε εξίσου καλά να φτιάξετε χυμό και ζελέ από φρούτα και λαχανικά εκτός από παραγωγή σάλτσας ντομάτας.

 

Θετικά στοιχεία ηλεκτρικών ντοματομηχανών: Με ένα κουμπί λειτουργίας η μηχανή ξεκινά να λειτουργεί. Η διαδικασία της άλεσης γίνεται χωρίς έξτρα κόπο σε αντίθεση με τις χειροκίνητες. Η άλεση της ντομάτας είναι σταθερή με συνεχόμενη ροή χωρίς διακοπές με αποτέλεσμα ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζονται οπωσδήποτε πάγκο με άκρη για τοποθέτηση. Τα κιλά παραγωγής είναι περισσότερα και σε λιγότερο χρόνο ειδικά αν επιλέξετε ντοματομηχανή επαγγελματικής χρήσης.

Αρνητικά στοιχεία ηλεκτρικών ντοματομηχανών: Η ύπαρξη πρίζας είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει η ντοματομηχανή. Το κόστος αγοράς τους είναι πολύ πιο μεγάλο σε σύγκριση με τις χειροκίνητες. Η φθορά μέσα στην πάροδο του χρόνου είναι πολύ πιο μεγάλη καθώς τα ηλεκτρικά μοτέρ είναι πιο ευαίσθητα με μεγάλο ρόλο να παίζει σίγουρα η κακοχρησία, με αποτέλεσμα τα έξοδα να είναι μεγαλύτερα και να είναι απαραίτητη η αγορά νέας μηχανής.

Οποιαδήποτε από τις δυο κατηγορίες ντοματομηχανών και να επιλέξετε πριν την αγοράσετε δώστε λίγο χρόνο και προσοχή στα χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου και ποια είναι αυτά που ταιριάζουν περισσότερο για το μέγεθος της εργασίας που χρειάζεστε. 

Προστασία & Εξοπλισμός

Σημαντικό αξεσουάρ κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και παραγωγής σάλτσας είναι τα γυαλιά προστασίας που διασφαλίζουν πως και από μπροστά και από το πλάι τα μάτια σας θα είναι απόλυτα προστατευμένα από τυχόν κομμάτια υγρής σάλτσας που μπορεί να πετάγονται την ώρα που συνθλίβονται οι ντομάτες. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην εργασία σας χωρίς να αποσπάστε και χωρίς να λερώνετε το πρόσωπο σας.

Εξίσου σημαντικό είναι να κρατήσετε τα χέρια σας καθαρά για να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο ευέλικτοι κατά την διάρκεια της παραγωγής ντομάτας. Η καλύτερη επιλογή είναι γάντια βινιτρυλίου κατάλληλα για τρόφιμα, τα οποία είναι ανθεκτικά χωρίς πούδρα με πολύ καλή αντοχή στον ιδρώτα που είναι πολύ σημαντικό στην παραγωγή σάλτσας τα χέρια σας να είναι σταθερά και στεγνά. 

Ένα ακόμα σημαντικό αξεσουάρ που θα βοηθήσει πραγματικά ανά πάσα στιγμή είναι ένα πολυεργαλείο πολλαπλών χρήσεων για να το έχετε πάντα μαζί σας στην τσέπη σας.


Δείτε ακόμα:

- Δημιουργίες με σχοινί και χρώμα κιμωλίας!

- Πως πλένω σωστά το αυτοκίνητο μου!