Βάψε ξύλινα έπιπλα με χρώμα κιμωλίας σε 3 βήματα!

25/06/2022

Τα χρώματα κιμωλίας χαρακτηρίζονται από μεγάλη καλυπτικότητα και εξαιρετικό άπλωμα με ισχυρή πρόσφυση και χαρίζουν μια βελούδινη υφή. Κατασκευασμένα με βάση το νερό, φιλικά προς το περιβάλλον με μεγάλη αντοχή, ικανό να καλύψει πολλά διακοσμητικά στυλ σε έπιπλα και όχι μόνο.

Παρακάτω θα μάθεις πως να βάψεις γρήγορα και να ομορφύνεις τον χώρο σου!

Βάψε σε 3 βήματα ανανεώνοντας παλιά και καινούργια αντικείμενα

Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου πως έχεις τα απαραίτητα υλικά και τοποθέτησα τα πάνω σε ένα τραπέζι για να έχεις εύκολη και γρήγορη πρόσβαση.

Θα χρειαστείς:

Αν τα έπιπλα που θέλεις να βάψεις έχουν πόμολα και άλλα μέταλλα αφαίρεσε τα πριν βάψεις με ένα κατσαβίδι μπαταρίας κατά προτίμηση κάνοντας την συγκεκριμένη εργασία πανεύκολη και ευχάριστη. Καλό είναι να έχεις δίπλα σου ένα μπολ και να ρίχνεις χρώμα εκεί αραιώνοντας το με νερό αν είναι αναγκαίο έτσι ώστε να κρατήσεις κλειστό το δοχείο με το χρώμα και να το αποθηκεύσεις χωρίς κίνδυνο να χαλάσει.

Βήμα 1ο
Καθάρισε καλά την επιφάνεια που πρόκειτε να βάψεις

Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και σαπούνι, καθάρισε καλά τις επίμονες βρωμιές άφησε το να στεγνώσει. Επίσης μπορείς να επιταχύνεις την διαδικασία με μια καλή απορροφητική πετσέτα. 

Ξεκίνα με το γυαλόχαρτο τρίψε ελαφρά και απαλά για να μαλακώσεις την επιφάνεια και να την ετοιμάσεις για βαφή.

Στην συνέχεια εφάρμοσε την χαρτοταινία στα σημεία που δεν θέλεις να βαφτούν.

 

Βήμα 2ο

Με το που στεγνώσει τελείως η επιφάνεια είσαι έτοιμος να περάσεις την 1η στρώση χρώματος κιμωλίας.

Το αφήνεις μια ώρα να στεγνώσει καλά και μετά από κάποιες ώρες περνάς και 2η στρώση χρώματος κιμωλίας ειδικά αν θέλεις να καλύψεις πλήρως το αρχικό χρώμα του επίπλου.

Μόλις τελειώσεις με το βάψιμο και θέλεις να κρατήσεις τα πινέλα για μελλοντικά project τότε πλύνε τα καλά με ζεστό νερό και υγρό σαπούνι.

Θέλεις να επιτύχεις το εφέ της φυσικής φθοράς;

Με ένα γυαλόχαρτο μεγέθους 180, που θα βρεις παντού στο εμπόριο τρίψε χωρίς να βάλεις πολύ πίεση τα σημεία του επίπλου που θέλεις να φαίνονται φθαρμένα από την πάροδο του χρόνου.

 

Βήμα 3ο

Ήρθε η ώρα να σφραγίσεις το χρώμα και να προστατεύσεις την επιφάνεια. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα προστατευτικό βερνίκι νερού για να αντέξει η επιφάνεια από γδαρσίματα, γρατζουνιές και φυσική φθορά. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και κερί. Υπάρχει διάφανο κερί, κερί με χρώμα και κερί με χρώμα αλλά σε μεταλλικές αποχρώσεις για κάτι διαφορετικό.

Με το διάφανο κερί θα επιτύχεις ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από τη βαφή σου, σε αντίθεση με το βερνίκι το κερί είναι απορροφητικό, όμως σε διάφανη μορφή δεν διαφοροποιεί το χρώμα. Το κερί με χρώμα από την άλλη χαρίζει μια παλιά όψη με μια μοντέρνα εναλλακτική πινελιά.

Για το κερί χρησιμοποίησε ειδικό πινέλο ή βαμβακερό πανί χωρίς χνούδι όμως για να μην αφήσει κατάλοιπα πάνω στην επιφάνεια. Πέρνα μια λεπτή στρώση κεριού στο έπιπλο που έχεις επιλέξει να να ανανεώσεις.

Σκούπισε το έξτρα κερί με ένα πανί.

Άφησε το να στεγνώσει τουλάχιστον 24 ώρες και να σκληρύνει. 

Πόσο χρώμα θα χρειαστείς για να βάψεις τα έπιπλα σου

Αν προτιμήσεις την συσκευασία χρώματος κιμωλίας των 750ml, μπορείς να καλύψεις από 10 έως 14τμ. Σημαντική λεπτομέρεια στην βαφή είναι απορροφητικότητα της επιφάνειας, σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστείς παραπάνω χρώμα. Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο τρόπος βαφής αν θα είναι με πινέλο, ρολό ή πιστόλι γιατί κάθε επιλογή έχει την δική του απόδοση στην βαφή.

Με ρολό ίσως χρειαστεί αν περάσεις περισσότερα χέρια γιατί το ρολό αφήνει λιγότερο χρώμα

Με πινέλο καλύτερα να προτιμήσεις ειδικά για χρώμα κιμωλίας, με συνθετική τρίχα για να στεγνώνει γρήγορα και να έχει καλή καλυπτικότητα.

Με πιστόλι ψεκασμού έχεις δύο επιλογές μπαταρίας και ηλεκτρικό κερδίζοντας το τεράστιο πλεονέκτημα ότι θα τελειώσεις στο άψε σβήσε χωρίς ταλαιπωρία και θα έχεις ελάχιστη απώλεια χρώματος με λιγότερη κατανάλωση, άσε που θα το έχεις για το μέλλον και θα σου κάνει την ζωή εύκολη.

 

Tip: Αν κάνεις πολλά δημιουργικά project και βαριέσαι την διαδικασία του τριψίματος τότε η ιδανική λύση είναι να επενδύσεις στην αγορά ενός ηλεκτρικού παλμικού τριβείου.

Ποιες επιφάνειες μπορείς να βάψεις με χρώμα κιμωλίας

Μπορείς να βάψεις πολλά είδη επιφανειών, όπως μελαμίνη, λάκκα, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, μάρμαρο, εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, επιφάνειες από τούβλο και τσιμέντο.

Τα περισσότερα χρώματα κιμωλίας είναι άοσμα με βάση το νερό πλήρως οικολογικά για να είσαι άνετος να βάψεις στο εσωτερικό του σπιτιού σου και να κοιμηθείς εκεί το ίδιο βράδυ.

Συντήρησε τις ξύλινες επιφάνειες εύκολα με λάδι εμποτισμού

Η λύση απλή και εύκολη, με έγχρωμο βερνίκι εμποτισμού λάδι ξύλου για εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες θα χαρίσεις την απόλυτη προστασία στα έπιπλα σου ειδικά τώρα που διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και πόσο μάλλον στα έπιπλα που έχεις στο μπαλκόνι.

 

Αραιώνετε με νερό και έχει υψηλή διεισδυτικότητα στις ξύλινες επιφάνειες τις προστατεύει από την υγρασία και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Αν όμως προμηθευτείς κερί ή βερνίκι για βαφή με χρώμα κιμωλίας όπως είδαμε παραπάνω τότε είσαι τυχερός γιατί μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε αυτή την περίπτωση και συγκεκριμένα για εσωτερικούς χώρους που θα υπάρχει καταπόνηση και χρήση των επίπλων.

Βάψε τις ξύλινες επιφάνειες με την περίφημη ριπολίνη νερού

Το καλοκαιρινό σου καταφύγιο όπου και αν είναι αυτό σίγουρα θα έχει παντζούρια, κουφώματα ή έπιπλα που είναι από ξύλο και χρειάζονται απεγνωσμένα την φροντίδα σου. Η ηλιοφάνεια και άλλοι καιρικοί παράγοντες έχουν προκαλέσει ξεφλούδισμα και ξεθώριασμα της βαφής.

 

Μην στεναχωριέσαι μπορείς εύκολα να τα επαναφέρεις στην αρχική τους κατάσταση, αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα σωστά υλικά. Στην περίπτωση μας μια λαδομπογιά νερού ή ριπολίνη νερού όπως έχει επικρατήσει ο όρος είναι μια βαφή πολυουρεθανικής βάσης, με σατινέ φινίρισμα και μπορεί εύκολα να χρωματιστεί σε αποχρώσεις RAL η απλά να επιλέξετε την λευκή έκδοση.

Θα επαναφέρεις την εικόνα οποιασδήποτε ξύλινης επιφάνειας πολύ πιο γρήγορα απ' ότι φανταζόσουν.

Διακοσμητικές πινελιές για το μπαλκόνι σου που θα κάνουν την διαφορά

Το μπαλκόνι σου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η απόδραση σου από την καθημερινότητα και μια ανάσα δροσιάς, γιατί λοιπόν αυτός ο χώρος να μείνει ανεκμετάλλευτος και να μην είναι εξίσου όμορφος όπως και το εσωτερικό του σπιτιού σου. 

Eξαλλου όλο το καλοκαίρι το περνάς εκεί δεν νομίζεις πως αξίζει λίγο προσοχή;

Με το διακοσμητικό σχοινί γιούτα μπορείς να φτιάξεις υπέροχες διακοσμητικές δημιουργίες. Επίσης μπορείς να προσθέσεις καλαμωτή στα κάγκελα και υπέροχες διακοσμητικές φυλλωσιές με πέργκολα και να φέρεις την χαλάρωση της φύσης στο μπαλκόνι σου.

 

Σίγουρα θα έχεις γλάστρες τις οποίες μπορείς να αναβαθμίσεις τυλίγοντας κυκλικά σχοινί γιούτα για να καλύψεις την γλάστρα και στην συνέχεια να περάσεις χρώμα κιμωλιας σε σπρέι για να δώσεις χρώμα στο σχοινί και να ζωντανέψεις την κατασκευή σου. 

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις χρώμα κιμωλίας όπως είδαμε παραπάνω για να δώσεις την τέλεια αντικέ εμφάνιση στις γλάστρες σου.

Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες και έχεις απορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε μας στο Facebook & Instagram για περισσότερες ιδέες & λύσεις.

Δείτε ακόμα:

- Φίλτρα νερού...ο απαραίτητος σύμμαχος για την υγεία μας!

- Ιδανικά gadgets της τελευταίας στιγμής!