Βαφή εσωτερικών τοίχων με υγρασία σε 3 βήματα!

16/02/2024

Επειδή η υγρασία στους εσωτερικούς τοίχους αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση και μειώνει αισθητικά τον χώρο σου με αποτέλεσμα να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία σου καλό είναι να την αντιμετωπίσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

Πάμε να δούμε τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις...

1. Ανακάλυψε την πηγή του προβλήματος

Βελτίωσε τον χώρου με σωστό εξαερισμό, αδιαβροχοποίηση και στεγανοποίηση!

Φρόντισε ο χώρος σου να αερίζετε επαρκώς, να ανοίγεις τα παράθυρα και αν υπάρχει σύστημα εξαερισμού έλεγξε ότι δουλεύει σωστά. Βάλε αφυγραντήρες γιατί βοηθάνε στο να απορροφούν την υγρασία από τον αέρα μειώνοντας τις πιθανότητες να δημιουργηθεί υγρασία στους τοίχους. Είναι πολύ αποτελεσματικοί σε κλειστούς χώρους και μια φθηνή λύση.

Έλεγξε τους σωλήνες για διαρροές νερού γιατί η ζημιά μπορεί να έχει προκληθεί από υδραυλική βλάβη. 

 

Μην ξεχάσεις να ελέγξεις και από την εξωτερική πλευρά του τοίχου αν κάποιο λούκι είναι σπασμένο και το νερό φεύγει και εισέρχεται στον τοίχο. Αντικατέστησε το λούκι άμεσα πριν προχωρήσει το πρόβλημα.

Στην συνέχεια εφάρμοσε και αδιαβροχοποιητικά υλικά στους εξωτερικούς τοίχους για να αποτρέψεις την είσοδο της υγρασίας.

2. Καθάρισε τους εσωτερικούς τοίχους

Φτιάξε ένα υγιές υπόστρωμα για να γίνει η βαφή σωστά

Φρόντισε να καθαρίσεις τον χώρο πριν ξεκινήσεις την βαφή. Κάνε στην άκρη όποια έπιπλα σου μπλοκάρουν την πρόσβαση. Χρησιμοποίησε ξερά σφουγγάρια και πανιά για να αφαιρέσεις την υγρασία από τους τοίχους. Στην συνέχεια με ένα υγρό σφουγγάρι ή μια μαλακή βούρτσα καθάρισε τους τοίχους τελείως. Εάν πάλι εντοπίσεις σημάδια μούχλας ψέκασε με το ειδικό αντιμουχλικό σπρέι.

 

Τρίψε με γυαλόχαρτο 150/180 για να λειάνεις την επιφάνεια, αν στην πορεία ανακαλύψεις τρύπες και ρωγμές φρόντισε να τις στοκάρεις.

Πρόσεξε για το στοκάρισμα ειδικά σε περίπτωση τοίχου με υγρασία πάρε στόκο σε σκόνη, γέμισε μια λεκάνη με νερό και ξεκίνα να ρίχνεις τον στόκο σε σκόνη στο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή φυσικά και ανακάτεψε μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα. Σημαντικό είναι το μείγμα να μην στάζει από την σπάτουλα αλλά να παραμένει πάνω της κολλημένο.

Εφάρμοσε τον στόκο με ομοιόμορφες κινήσεις, εργάσου σε μικρές περιοχές π.χ. ένα τετραγωνικό μέτρο ανά την φορά  για να προλάβεις να δουλέψεις τον στόκο πριν στεγνώσει.

3. Βαφή τοίχου με υγρασία

Εφάρμοσε χρώμα και αστάρι για την πλήρη αντιμετώπιση της υγρασίας

Πριν ξεκινήσεις με το βάψιμο μην ξεχάσεις πρώτα να περάσεις μονωτικό αστάρι (ειδικό αστάρι για αρνητικές υγρασίες) σε εσωτερικούς τοίχους με υγρασία. Εφάρμοσε το αστάρι με πινέλο η ρολό για μια ομοιόμορφη κάλυψη για να ενισχύσεις την αντοχή στην υγρασία και να αποτρέψεις πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Στην περίπτωση που υπάρχουν λεκέδες στον τοίχο σου( μαυρίλα, νικοτίνη κιτρινίλες μαρκαδόροι κλπ) οι οπαίοι δεν καλύπτονται με το αστάρι, τότε χρησιμοποίησε το ειδικό σπρέι κατά των λεκέδων για κάλυψη ώστε να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στην βαφή.

Στην συνέχεια αφού έχει περάσει ο χρόνος στεγνώματος που προτείνει ο κατασκευαστής περνάμε στην φάση της βαφής. Σίγουρα να περάσεις δυο χέρια. Ξεκίνα πρώτα με την επιλογή του κατάλληλου χρώματος δηλαδή με ένα αντιμουχλικό χρώμα με θερμομονωτικές ιδιότητες.

Ανακάτεψε καλά το χρώμα, χρησιμοποίησε πινέλο η ρολό με μακριά τρίχα για να έχεις ένα ωραίο αποτέλεσμα και έναν τοίχο με ωραία υφή. Στην περίπτωση που θέλετε ένα άοσμο κατά την εφαρμογή του οικολογικό χρώμα, κοιτάξτε το οικολογικό πλαστικό χρώμα DECONYL ECO με εξαιρετικές αντοχές στο συχνό πλύσιμο και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ιδανικό για τη βαφή παιδικών δωματίων & σταθμών.

 

Αν αυτό το άρθρο σου φάνηκε χρήσιμο και χρειαστείς περισσότερες πληροφορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email.

Ακολούθησε μας στο Facebook & Instagram για περισσότερες ιδέες & λύσεις.

Αν δεν λαμβάνεις τα μηνιαία ενημερωτικά Newsletter μας πάτησε εδώ

Καλή επιτυχία!


Δείτε ακόμα:

- Ρούχα εργασίας για προστασία από το ψύχος!

- Εξαφάνισε την μούχλα από τους τοίχους σε 4 βήματα!