Νέο χρώμα κιμωλίας...Ανακάλυψε το!

13/11/2021

Τα τελευταίο χρόνια έχουν απασχολήσει πολύ τα χρώματα κιμωλίας! Μείνετε μαζί μας και δείτε τι είναι ακριβώς αυτά τα χρώματα; 

Το βασικό συστατικό των χρωμάτων είναι η κιμωλία, έγιναν γνωστά κατά τον 14ο αιώνα από μεγάλους καλλιτέχνες σε σπουδαία έργα τέχνης. Είναι νερού και φιλικά προς το περιβάλλον με μεγάλη αντοχή και χαρίζει πολλές διακοσμητικές επιλογές στα έπιπλα και όχι μόνο.

Τι μπορώ να βάψω με το χρώμα κιμωλίας;

Το νέο χρώμα κιμωλίας που σας προτείνουμε χαρακτηρίζεται από μεγάλη καλυπτικότητα και εξαιρετικό άπλωμα με ισχυρή πρόσφυση σε δύσκολες επιφάνειες χαρίζοντας μια βελούδινη υφή είναι άοσμο με βάση το νερό και διατίθεται σε ματ και σατινέ φινίρισμα. Φυσικά μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα διακοσμητικά σχέδια και τεχνοτροπίες όπως για παράδειγμα διάφορες διχρωμίες που είναι και πολύ μοντέρνες, vintage style, shabby chic, decoupage κλπ.

Μπορείτε να βάψετε όλα τα είδη ξύλου όπως λάκκα, μελαμίνη, εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, μάρμαρο, επιφάνειες από τούβλο και τσιμέντο, αν είναι κάτι δύσκολο και εξεζητημένο συνιστούμε να ρωτήσετε έναν επαγγελματία.

Είναι πολύ εύκολα στην χρήση τους και χωρίς κόπο μπορείτε να ολοκληρώσετε τις δημιουργίες η να ανανεώσετε τα παλιά σας έπιπλα που κάθονται στην αποθήκη. Μπορείτε να εφαρμόσετε το χρώμα κιμωλίας σε ήδη βαμμένες ή βερνικωμένες επιφάνειες με μια γρήγορη προεργασία όπως γυαλοχαρτάρισμα ή αστάρωμα και να τελειώσετε με ένα βερνίκι νερού για την απόλυτη προστασία

Συνήθως η κιμωλία χρησιμοποιείται για την αναπαλαίωση ξύλινων επίπλων και διακόσμηση επιφανειών και τα περισσότερα χρώματα κιμωλίας είναι οικολογικά, άοσμα με βάση το νερό οπότε μπορείτε να βάψετε άφοβα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

 

Πόσα τετραγωνικά μπορώ να βάψω με 750ml χρώμα κιμωλίας;

Η συσκευασία των 750ml του νέου χρώματος κιμωλίας χάρη στην μεγάλη καλυπτικότητα που διαθέτει και το εξαιρετικό άπλωμα μπορεί να καλύψει από 10 έως 14τμ. Μεγάλο ρόλο παίζει η επιφάνεια στην οποία θα εφαρμόσουμε το χρώμα και το πόσο απορροφητική είναι οπότε στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστείτε παραπάνω χρώμα. Σημαντικό κομμάτι είναι και ο τρόπος που βάφουμε με χέρι, ρολό ή πιστόλι.

Πως θα καταφέρω να ετοιμάσω την επιφάνεια πριν την βαφή;

Το είδος της επιφάνειας που θέλουμε να βάψουμε θα καθορίσει και την προετοιμασία, σε μη απορροφητικές επιφάνειες το καλύτερο θα είναι αρχικά να γυαλοχαρτάρουμε και να αφαιρέσουμε το παλιό χρώμα η σαθρά υλικά που έχουν μείνει από την προηγούμενη βαφή και έπειτα να περαστεί το χρώμα κιμωλίας από πάνω και να τελειώσετε με ένα προστατευτικό βερνίκι νερού για να ολοκληρώσετε την δημιουργία σας και να δώσετε την προστασία που χρειάζεται για να αντέξει η επιφάνεια από γδαρσίματα και γρατζουνιές. 

 

Τελικά να βάλω αστάρι ή όχι;

Τα περισσότερα χρώματα κιμωλίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο αναφέρουν ότι το χρώμα κιμωλίας δεν χρειάζεται απαραίτητα αστάρι ως υπόστρωμα. Έτσι λοιπόν έχει επικρατήσει η λογική πως το αστάρι δεν αποτελεί προτεραιότητα και σίγουρα παίζει ρόλο και ο οικονομικός παράγοντας ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος.

Οι πιο σημαντικοί λόγοι για περάσετε αστάρι!

Ενισχύουμε την αντοχή στο χρόνο και ενάντια στα χτυπήματα στην επιφάνεια που θα βάψουμε αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα βαφτεί ακόμα και χωρίς αστάρι με εκπληκτικά αποτελέσματα. 

Σφραγίζουμε και προστατεύουμε από λεκέδες με αστάρι νερού stain block ή ακόμα και με μονωτικό λεκέδων σε σπρέι για να εμποδίσουμε τους λεκέδες και την νικοτίνη να αναδυθούν στην επιφάνεια σε τοίχους και ταβάνια ενώ παράλληλα απομονώνουμε και ρύπους όπως κάπνια, μούχλα και καλύπτουμε και δυσάρεστους λεκέδες όπως κιτρινίλα από νικοτίνη και υγρασία.

 

Μπορώ να βάψω σε εξωτερικό χώρο;

Φυσικά μπορείτε να βάψετε αντικείμενα σε εξωτερικό χώρο αλλά με την βασική προϋπόθεση ότι θα περάσετε βερνίκι νερού από πάνω για να δώσετε προστασία και αντοχή στην επιφάνεια που θα είναι εκτεθειμένη στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Ένα βερνίκι θα δημιουργήσει ένα όμορφο φινίρισμα ματ ή σατινέ ανάλογα την προτίμηση σας και θα στεγανοποιήσει την βαμμένη επιφάνεια που έχει περαστεί με χρώμα κιμωλίας, θα απωθεί το νερό δεν θα ξεφλουδίσει, δεν θα φουσκώσει και θα αναδείξει τον τόνο του χρώματος κιμωλίας που έχετε επιλέξει.

Πως εφαρμόζω το χρώμα κιμωλίας με πιστόλι ή πινέλο; 

Μπορείτε να εφαρμόσετε το χρώμα κιμωλίας με πιστόλι, ρολό και πινέλο. 

Ρολό: Αν επιλέξετε ρολό τότε ίσως χρειαστείτε ένα χέρι παραπάνω γιατί συνήθως το ρολό αφήνει λιγότερο χρώμα. 

Πιστόλι ψεκασμού: Αν επιλέξετε πιστόλι ψεκασμού υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στο εμπόριο από ηλεκτρικά μέχρι μπαταρίας ανάλογα πως εκτελείτε την εργασία σας και σε ποιο περιβάλλον βρίσκεστε. 

Πινέλο: Αν επιλέξετε πινέλο τότε καλύτερα να προτιμήσετε ειδικά για χρώμα κιμωλίας με συνθετική λευκή τρίχα που κρατάει αρκετή ποσότητα χρώματος για ξεκούραστη βαφή και επιτρέπει έναν ευκολότερο καθαρισμό με λιγότερο νερό. Επίσης ένα οβάλ πινέλο με ξύλινη λαβή και τριπλή βρασμένη φυσική και συνθετική τρίχα ως αποτέλεσμα να στεγνώνει γρήγορα και να καλύπτει τέλεια την επιφάνεια με ένα χέρι θα ήταν πολύ καλή επιλογή.

 

Το χρώμα κιμωλίας αραιώνεται με νερό, επίσης καλό θα ήταν να περνάμε πάντα 2 χέρια όπως και στα περισσότερα χρώματα και στην περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μια διχρωμία τότε απλά εφαρμόζεται δύο στρώσεις με διαφορετικές αποχρώσεις, μετά την τελευταία στρώση τρίβετε με γυαλόχαρτο στα σημεία που επιθυμείτε τόσο όσο για να αρχίσει να φαίνεται από κάτω το υπόστρωμα με την απόχρωση που έχετε διαλέξει και να φτιάξετε αυτό το vintage style.

Η επιφάνεια για να στεγνώσει πολύ καλά καλύτερα θα ήταν να την αφήσουμε μια ολόκληρη μέρα γιατί το στέγνωμα μέσα σε μια - δυο ώρες είναι μόνο επιφανειακό και ο χρόνος επαναβαφής κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα σε τέσσερις με έξι ώρες.

Tip: Προσοχή για ένα ομαλό και σωστό στέγνωμα μην ξεχνάτε πως σημαντικός παράγοντας είναι  η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το πάχος της επίστρωσης.

Πως προστατεύω την επιφάνεια χαρίζοντας ένα όμορφο φινίρισμα;

Η κλασσική επιλογή είναι συνήθως με διάφανο κερί για ένα βελούδινο φινίρισμα το οποίο συντηρείτε εύκολα και μπορούμε να ξαναπεράσουμε κερί όποτε είναι αναγκαίο εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρωματιστά κεριά και σε κλασσικές αποχρώσεις αλλά και σε μεταλλικές.

Με βερνίκι νερού, άοσμο σε ματ ή σατινέ φινίρισμα όπως αναφέραμε και παραπάνω για να δώσουμε την ύψιστη αντοχή και να προστατεύσουμε την επιφάνεια μας από υγρασία και γδαρσίματα ειδικά σε εξωτερικό χώρο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το κερί αλλά με την διαφορά ότι η συντήρηση δεν γίνεται εύκολα δηλαδή δεν μπορείτε να ξαναπεράσετε απλά βερνίκι από πάνω και χρειάζεται εξτρά προσοχή γιατί ένα παχύ πέρασμα μπορεί να αφήσει λευκούς λεκέδες.

Η επιλογή των αποχρώσεων από το νέο χρωματολόγιο στο χρώμα κιμωλίας έγινε από διακοσμητές μετά από μελέτη και συζήτηση ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις με πλούσιο συνδυασμό αποχρώσεων. Αποτελείται από 26 αποχρώσεις, εμπνευστείτε, πάρτε ιδέες και υλοποιήστε τα σχέδια για την ανανέωση του χώρου σας.


Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες για τα χρώματα κιμωλίας και να σας βοηθήσαμε έτσι ώστε να φτιάξετε τις δημιουργίες σας χωρίς κόπο. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και έχετε απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Καλή επιτυχία και ευχόμαστε μια εργασία με χαμόγελο, ξεκούραστη και χωρίς άγχος!

Για περισσότερες προτάσεις σχετικά με προϊόντα diy δείτε εδώ.