Συντήρηση φουσκωτών σκαφών.

30/05/2020
Συντήρηση φουσκωτού σκάφους


Η συντήρηση του φουσκωτού σκάφους είναι πολύ σημαντική για την καλή διατήρηση του μέσα στο χρόνο και συνοδεύεται με τον έλεγχο και σε άλλους τομείς όπως ζημιές που πιθανόν να χρειάζονται επιδιόρθωση, έλεγχο του κινητήρα και των ηλεκτρολογικών ενδείξεων.

Το φουσκωτό σκάφος καλό θα είναι να μην το αφήνουμε πάνω στην θάλασσα περισσότερο από 8 με 10 μέρες γιατί γεμίζει στριδόνα και μαλούπα. Αντιθέτως το βγάζουμε σε ειδικό χώρο έξω όπου μπορούμε να το πλένουμε με γλυκό νερό, το αφήνουμε να στεγνώσει και την επομένη μέρα εάν το επιθυμούμε το ξαναρίχνουμε στην θάλασσα.

Αδειάζουμε το σκάφος.

Αφαιρούμε άχρηστα πράγματα από το σκάφος καθώς και τον εξοπλισμό του (σχοινιά, σωσίβια, άγκυρες, μαξιλάρια, μπαλόνια, τέντες), αν έχουμε χώρο στο σπίτι τα πηγαίνουμε εκεί με την προϋπόθεση ότι τα έχουμε πλύνει με γλυκό νερό και όταν τα βρούμε μέρος να τα τοποθετήσουμε προσέχουμε να είναι αεριζόμενος και χωρίς υγρασία.

Πλύσιμο σκάφους & φροντίδα.

Η χρήση πιεστικού είναι απαραίτητη, το πλύσιμο με άφθονο νερό θα απομακρύνει κάθε ίχνος αλατιού και βρωμιάς από το κατάστρωμα, την γάστρα και τα υπόλοιπα μέρη στου σκάφους.

Έπειτα μετά από εκτεταμένο έλεγχο καθαρίζουμε κάθε σημείο στο σκάφος με το κατάλληλο καθαριστικό και ανάλογα την επιφάνεια εφαρμογής 3M 09023 για έναν καλό καθαρισμό, γυάλισμα και προστασία λαστιχένιων και βινυλικών επιφανειών ή  βάφή με το ειδικό ελαστικό χρώμα βαφής φουσκωτών Repaint όπως π.χ. τα καθίσματα τα μπαλόνια φουσκωτών, μαξιλάρια  ώστε την επόμενη φορά που βρεθούν σε θαλάσσιο περιβάλλον να επιβραδύνοουμε παράλληλα και την οποιαδήποτε ζημιά από UV ακτινοβολία.

Στην συνέχεια αν θέλουμε ειδικά καθαριστικά σκαφών για fiberglass, gelcoat και για επιφάνειες βαμμένες με χρώματα και βερνίκια δυο συστατικών. Με στόχο να αφαιρέσουμε λεκέδες στην ίσαλο γραμμή, σημάδια σκουριάς, λεκέδες εξάτμισης, σημάδια από περιττώματα πουλιών, άλατα και άλλα πολλά καλύτερα θα ήταν να προτιμήσετε ένα προϊόν σε μορφή gel Grunt Boat Cleaner που είναι εύκολα στην χρήση τους και είναι ασφαλές για χρήση στις περισσότερες επιφάνειες.

 

Σίγουρα ένας έλεγχος πρέπει να γίνει στα μεταλλικά τμήματα του σκάφους και σε περίπτωση που υπάρχει κάποια οξείδωση, διάβρωση, θάμπωμα ή κάποια επιφανειακή σκουριά, θα χρειαστεί να γίνει άμεση αποκατάσταση τους με ένα καθαριστικό μετάλλων σε μορφή gel Super stainless για την αφαίρεση των παραπάνω συμπτωμάτων και την προστασία τους από μελλοντικές ζημιές από τις δυσμενείς συνθήκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

Η μορφή gel σίγουρα υπερτερεί λόγω της σύστασης του ως υγρό μπορεί να διεισδύει σε δύσκολα σημεία και χαραμάδες όπου άλλα καθαριστικά δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Έλεγχος σκάφους.

Οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαίτερα τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τις μπαταρίες, το σύστημα διεύθυνσης και καυσίμου. Τέλος οπωσδήποτε τον κινητήρα της εξωλέμβιας μηχανής, όπου το service φυσικά θα πρέπει να έχει γίνει πριν το ρίξουμε στην θάλασσα για την καλοκαιρινή σεζόν αλλά και μετά από αυτήν.

Τα συνεργεία είναι πιο άνετα μετά την καλοκαιρινή σεζόν για να δώσουν το χρόνο και την κατάλληλη προσοχή που χρειάζεται για ένα καλύτερο service.

Στόχος να αποφευχθούν τυχών ζημιές από:

Διάφορα αλάτια που έχουν εισχωρήσει εντός της μηχανής (μέσα από τα καπάκια). Τα οποία με την υγρασία του χειμώνα μπορεί να ρευστοποιηθούν και να περάσουν μέσα στο κινητήρα (μέσα από την εισαγωγή αέρα), δημιουργώντας ζημιά.

Οπότε το πλύσιμο του κινητήρα αν δεν γίνει σωστά, δεν πρέπει να ψεκάσουμε με διάφορα λιπαντικά και να τους σκεπάσουμε με το κάλυμμα διότι με αυτό τον τρόπο εγκλωβίζουμε την υγρασία.

Οι κινητήρες δεν πρέπει να μείνουν για μεγάλο διάστημα με υγρασία (παραπάνω από 6 μήνες), θα δημιουργηθούν ζημιές και το κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο.

Αν όμως έχουμε λύσει όλα τα παραπάνω και ο κινητήρας είναι σε καλή κατάσταση, τότε θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε μια αισθητική βελτίωση εύκολα και γρήγορα με ένα σπρέι βαφής Marine Engine Paint μια ιδανική λύση για εξωλέμβιες και εσωλέμβιες μηχανές θαλάσσης.

Κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο μια ανθεκτικότητα και αντοχή στα λάδια, τα καύσιμα και τις ψυκτικές ουσίες, στις γρατζουνιές, στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τις καιρικές συνθήκες.

Βαφή σκάφους.

Ένα φουσκωτό σκάφος συμπεριλαμβάνει, καθίσματα, μαξιλάρια, πλαστικές καρέκλες, σημαδούρες, μπαλόνια κ.α.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπαίνετε σε έξτρα έξοδα αντικατάστασης τους, ενώ μπορείτε απλά να τα ξαναβάψετε με ειδικό ελαστικό χρώμα βαφής φουσκωτών Repaint, και ένα έχετε το σκάφος σας κάθε σεζόν σαν καινούργιο επιβραδύνοντας παράλληλα της ζημιές από τη UV ακτινοβολία.


 


Καλή επιτυχία!


Δείτε ακόμα:

- Εξασφαλίζοντας άψογο φινίρισμα στο σκάφος.!

- Υφαλόχρωμα! Γιατί το σκάφος σας πρέπει να έχει την καλύτερη απόδοση.