Σας τρώει το σαράκι; Η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι ένα δύσκολη και συχνά αγχωτική διαδικασία, ειδικά αν δεν έχει εντοπιστεί αρκετά νωρίς. Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά για τα παράσιτα του ξύλου και συχνά ερμηνεύουν τα σημάδια ως κάτι άλλο.
Αν είστε αρκετά σίγουροι ότι έχετε προσβολή από σαράκι, τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος! Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τις δέκα κορυφαίες συμβουλές μας για την αντιμετώπιση του.
1. Οι τρύπες δεν είναι σημάδι ότι έχετε απαλλαγεί.
Οι μικρές τρύπες που δημιουργεί το σαράκι όταν ξετρυπώνει από το ξύλο είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος που έχει προσβληθεί. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σαράκι έχει φύγει από το ξύλο.
Η εσφαλμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι η παρουσία αυτών των τρυπών σημαίνει ότι έχουμε απαλλαγεί από τα παράσιτα, είναι συνηθισμένη. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό το αρχικό έντομο να έχει αφήσει τους απογόνους του πίσω στο ξύλο. Ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το σαράκι είναι ενεργό στο ξύλο είναι να ελέγξετε για περιττώματα, μοιάζουν με λεπτό πριονίδι και συνήθως είναι γύρω από τις τρύπες του μολυσμένου ξύλου.
2. Οι συνθήκες υγρασίας δεν είναι πάντα απαραίτητος συντελεστής για το σαράκι.
Ενώ τα ξυλοφάγα έντομα ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες, δεν είναι πάντα απαραίτητη για να εμφανιστούν έπιπλο σας. Επομένως, μην επαναπαύεστε μόνο επειδή δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα.
Υπάρχει μια θεωρία ότι ορισμένα είδη παρασίτων ξύλου προτιμούν να προσβάλλουν ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο είδη απαιτούν υγρή σάπια ξυλεία, οπότε μια εξέταση είναι απαραίτητη. Συνοψίζουμε λέγοντας ότι οι υγρές συνθήκες δεν είναι απαραίτητες για να ευδοκιμήσουν και να είναι δυνητικά παρόντες στα ξύλινα δάπεδα ή έπιπλα μας.
3. Τα εντομοκτόνα δεν λειτουργούν πάντα.
Ενώ τα εντομοκτόνα εμποτισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση σαρακιού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι εγγυημένα εκατό τοις εκατό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για επιφανειακή εφαρμογή που δεν έχει μεγάλη διείσδυση στην ξυλεία.
Τα επιφανειακά παρασιτοκτόνα ξύλου είναι σχεδιασμένα να καλύπτουν την ξυλεία για να σκοτώσουν τα ενήλικα σκαθάρια καθώς βγαίνουν για να ξεκινήσουν το ζευγάρωμα. Συνήθως θα διεισδύσουν μόνο στα ένα ή δύο χιλιοστά του ξύλου. Αυτό είναι αρκετό για να σκοτώσει τα ενήλικα έντομα καθώς βγαίνουν από τις τρύπες, αλλά είναι απίθανο να φτάσει τις προνύμφες που βρίσκονται βαθιά μέσα στο ξύλο. Συνήθως θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια πριν οι υπόλοιπες προνύμφες έρθουν σε επαφή με το εντομοκτόνο και ίσως χρειαστεί ανανέωση.
Για να καταπολεμηθεί σωστά το σαράκι και να απαλλαγείτε από την προσβολή, πρέπει το εντομοκτόνο να φτάσει στις προνύμφες. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση παρασιτοκτόνων σε σπρέι, με σωληνάκι για να μπορεί να εφαρμοστεί και στα πιο βαθιά και δύσκολα σημεία.
Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από το σαράκι οριστικά.
Εικόνες από το διαδίκτυο.
4. Ο τύπος του ξυλοφάγου είναι σημαντικός.
Με την πρώτη ματιά, όλοι οι τύποι ξυλοφάγου μπορεί να φαίνονται ίδιοι, αλλά μην αφήνετε μια γρήγορη ματιά να σας ξεγελάσει, καθώς ο τύπος του εντόμου είναι πολύ σημαντικός. Για παράδειγμα, το κοινό σκαθάρι επίπλων επιλέγει τα παλιά έπιπλα, ενώ το σκαθάρι Death Watch προσβάλει τα σκληρά ξύλα η δρυς. Τα περίφημο Ελληνικό σαράκι προκαλεί θόρυβο που είναι ένδειξη της παρουσίας του.
Με λίγα λόγια, διαφορετικά είδη ξύλου μπορεί να προσβληθούν από διαφορετικούς τύπους παράσιτου και κάποια μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες δομικές ζημιές και ταχύτερα από άλλα.
5. Η πρόληψη είναι καθοριστική.
Η πρόληψη είναι το κλειδί αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνει. Αν έχετε ασχοληθεί πρόσφατα με την προσβολή του ξύλου σας, τότε υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε άλλη μια εστία.
Το κλειδί για αυτό είναι να ελέγχετε την υγρασία μέσα στην ιδιοκτησία σας. Το σαράκι προτιμά γενικά ξυλεία με υψηλότερο επίπεδο υγρασίας. Διατηρώντας την ιδιοκτησία σας καλά αερισμένη (και συνεπώς το ξύλο μέσα στην ιδιοκτησία σας), θα βοηθήσετε στην αποφυγή επαναπροσβολής.
6. Η κατεστραμμένη ξυλεία δεν χρειάζεται απαραίτητα να αφαιρεθεί.
Το ότι έχετε προσβολή από σαράκι δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να αφαιρέσετε τα ξυλεία. Και πάλι, εξαρτάται πραγματικά από το είδος του ξυλοφάγου που επιτίθεται στα ξύλα. Ακόμη και αν η ξυλεία παρουσιάζει αρκετή καταστροφή, υπάρχουν λύσεις εκεί έξω που είναι οικονομικές είτε για να αντικατασταθούν κατεστραμμένες περιοχές είτε να αποκατασταθούν χρησιμοποιώντας μοναδικές τεχνικές επισκευής ρητίνης. Το μόνο πράγμα όμως που θα τονίσουμε είναι ότι αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, προτείνουμε να μην το επιχειρήσετε μόνοι σας και να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές.
7. Χρησιμοποιήστε παγίδες εντόμων.
Είναι μια ελαφρώς ασυνήθιστη αντιμετώπιση για το σαράκι, αλλά οι παγίδες εντόμων μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τα ενήλικα σαράκια. Η τοποθέτηση των παγίδων σε χώρους σοφίτας και σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας θα αυξήσει τις πιθανότητες να απαλλαγείτε από τα αναδυόμενα ενήλικα σκαθάρια.
8. Μην πανικοβληθείτε!
Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο ξυλώδης σκώληκας, αν μπορείς να εντοπίσεις το πρόβλημα αρκετά νωρίς, μπορεί να είναι γρήγορο και σχετικά εύκολο. Απλά ακολουθήστε ένα πλάνο θεραπείας το συντομότερο δυνατό.
9. Να είστε έτοιμοι να απαλλαγείτε από κάποια έπιπλα.
Αυτό μπορεί να φανεί προφανές, αλλά θα συνιστούσαμε να αφαιρέσετε όλα τα κομμάτια επίπλων και τα μη δομικά ξυλεία που είναι μολυσμένα από σαράκι ή που υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση ή την αποτροπή τυχόν περαιτέρω ζημιών στο εσωτερικό του ακινήτου.
Να γνωρίζετε ότι ο ξυλώδης σκώληκας συνήθως βρίσκεται μόνο στο ανώτερο στρώμα του μολυσμένου ξύλου, αφήνοντας τα βαθύτερα στρώματα του ξύλου ανέπαφα. Σε αυτή την περίπτωση το μολυσμένο ξύλινο αντικείμενο είναι ακόμα αρκετά ισχυρό και ικανό να σωθεί μετά από κατάλληλη επεξεργασία.
Ωστόσο, αν το ξύλο αρχίσει να θρυμματίζεται ή να σπάει όταν το αγγίζετε, ο μόνος τρόπος δράσης είναι να το ξεφορτωθείτε.
10. Μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.
Σε περίπτωση μαζικής επιδημίας σαρακιού μπορεί να προκύψουν σοβαρές δομικές ζημιές. Γι αυτό προτείνουμε να απευθυνθείτε κατευθείαν σε έναν επαγγελματία.
πηγή: https://www.petercox.com
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις
Γράψτε μια κριτικήΕ.Πέτκος & ΣΙΑ Ε.Ε. | ΑΦΜ 093600610 | Έδεσσα | Aριθμός ΓΕΜΗ 00023652347000
© 2004 - 2025 Ergomarket. Powered by BNSPRO