Οδηγίες για το κλάδεμα του αμπελιού: Άλλο «κλαδεύω» άλλο «κόβω»!

26/10/2017
Οδηγίες για το κλάδεμα του αμπελιού: Άλλο «κλαδεύω» άλλο «κόβω»!

Οι αμπελουργοί – ειδικά της βόρειας Ελλάδας– τιμούν την 1η Φεβρουαρίου, τον προστάτη Άγιο της αμπέλου, τον Άγιο Τρύφωνα, ο οποίος παρουσιάζεται σε αγιογραφίες να κρατά κλαδευτήρι. Τιμούν τον προστάτη Άγιο με πλήθος εθίμων και γιορτών, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα για τη βλάστηση και τη γονιμότητα.

Για να παραχθεί ένας καλός οίνος, ο σημαντικότερος παράγοντας βέβαια είναι η ποιότητα του σταφυλιού. Οι παράγοντες όμως που επηρεάζουν την ποιότητα του σταφυλιού είναι η θέση του αμπελώνα, ο τύπος του εδάφους, οι ποικιλίες και η προσαρμοστικότητα τους, το υποκείμενο, το κλίμα -μικροκλίμα και φυσικά ο αμπελουργός, με τις καλλιεργητικές τεχνικές, που εφαρμόζει επηρεάζει σαφώς την ποιότητα του σταφυλιού.

Ο χρόνος κλαδέματος

Το κλάδεμα του αμπελιού είναι από τις σπουδαιότερες καλλιεργητικές εργασίες και επηρεάζει όχι μόνο την παραγωγή της χρονιάς αλλά και των επόμενων. Ανάλογα με το χρόνο που γίνεται διακρίνεται σε χειμωνιάτικο (σε ξυλοποιημένες κληματίδες) και σε χλωρό κλάδεμα (πράσινα μέρη, βλαστολόγημα, κορυφολόγημα). Το χειμωνιάτικο διακρίνεται στο διαμόρφωσης σχήματος και το κλάδεμα καρποφορίας.

Ως προς την κατάλληλη εποχή του κλαδέματος, ....

πηγή: http://www.agro24.gr


Και επειδή το κλάδεμα απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό η Ergomarket σας προτείνει την σειρά ηλεκτρικών ψαλιδιών της Bahco:



Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική