Κυνήγι! Ο απαραίτητος εξοπλισμός

13/08/2019
Κυνήγι! Ο απαραίτητος εξοπλισμός  ...

Του Γρηγόρη Τσοκανά – Γιάννη Αθανασίου 

Πολλές φορές όταν λέμε επιτυχημένη κυνηγετική έξοδος, όλοι φέρνουμε στο νου μας μια εξόρμηση που να συνοδεύεται από σίγουρη επιτυχία, όσον αφορά την συνάντηση και την κάρπωση θηραμάτων. Εξάλλου αυτό είναι και το ζητούμενο και πιστεύω ότι όλοι θέλουν να πηγαίνουν κυνήγι με απώτερο σκοπό να βρουν θήραμα, να απολαύσουν τη φύση και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. 
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την κυνηγετική εξόρμηση σε μία άλλη διάσταση, από την πλευρά του εξοπλισμού που πρέπει να έχουμε μαζί μας. Είναι φυσικό ότι με τον όρο «εξοπλισμό» δεν εννοούμε μόνο το όπλο και τα φυσίγγια, σαν «μέσα» για την διεξαγωγή του κυνηγίου, αλλά όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη δραστηριότητά μας, όσο το δυνατό πιο άνετη και πιο ασφαλή. [....]

Απ’ αυτά που θα σας αναφέρουμε, κρατήστε τα πιο απαραίτητα και τα πιο αναγκαία για σας και φροντίστε να τα έχετε πάντα μαζί σας για να κάνετε τη ζωή σας εύκολη, ακόμη κι αν βρίσκεστε μακριά απ’ το σπίτι σας, στο κυνήγι.


ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Ρουχισμός: Ένα απ’ τα πιο σημαντικά κομμάτια του ατομικού εξοπλισμού του καθενός μας. Τα κυνηγετικά ρούχα καλό είναι να διαφοροποιούνται τόσο ανάλογα με το είδος του κυνηγίου, όσο και με την εποχή. Ελαφριά ρούχα τους φθινοπωρινούς μήνες και λίγο πιο βαριά αργότερα, είναι μια παλιά και πετυχημένη συνταγή.

Προσέξτε δύο κυρίως πράγματα: κατά πρώτον φροντίστε τα ρούχα σας να είναι άνετα, ώστε να σας διευκολύνουν να κάνετε άνετες και γρήγορες κινήσεις. Κατά δεύτερον, όσες ημέρες και να πάτε κυνήγι, πάρτε πάντα περισσότερα ρούχα. Μια-δυο αλλαξιές παραπάνω είναι απαραίτητες είτε λερωθείτε, είτε σκιστείτε, είτε βραχείτε, είτε για να είστε πιο στεγνοί από τον ιδρώτα, ο οποίος μπορεί καμιά φορά να σας «φορτώσει» με ένα κρυολόγημα.

Το ίδιο ισχύει και για τις κάλτσες, τις οποίες όταν τις αλλάξεις σου δίνεται η αίσθηση μιας τόνωσης και μιας αναζωογόνησης. Όσον αφορά τα υποδήματα, σας συμβουλεύουμε όσο ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και δεν έχει βροχές και υγρασία, πράγμα που συμβαίνει στο κυνήγι της πέρδικας, προτιμήστε τα ελαφριά παπούτσια κυνηγιού από τα σκληρά.

Μιλάμε πάντα για μποτάκια, που φτάνουν μέχρι το ύψος του αστραγάλου, ώστε να τον προστατεύουν και να διευκολύνουν την κίνηση του ποδιού. Μακριά από αρβύλες του στρατού, οι οποίες δεν είναι καθόλου άνετες στα πολύωρα κυνήγια και γλιστράνε αφάνταστα. Όταν όμως αργότερα ο καιρός κρυώσει και αρχίσουν οι βροχές, μπορείτε να ανεβείτε κατηγορία με υποδήματα πιο βαριά και αδιάβροχα, με μεμβράνες που επιτρέπουν ν’ αναπνέει το πόδι, χωρίς να το διαπερνά το νερό από τα έξω προς τα μέσα.

Το χειμώνα ένα ζευγάρι γαλότσες κυνηγιού είναι αναγκαίες και καλό θα είναι να τις έχετε πάντα μαζί σας. 

Το γιλέκο κυνηγιού: Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο έχει κι αυτό μέρος στην ασφάλειά σας. Το πολύχρωμο γιλέκο σας επιτρέπει να είσαστε ορατοί για να μην «φάτε» καμιά τουφεκιά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο κυνήγι της μπεκάτσας στο πυκνό. Ακόμη και στην πέρδικα φορέστε το, κυρίως όταν έχει ομίχλη. Πραγματικά, πιστέψτε με, είναι λειτουργικό. Ένα μπουφάν, ένα αντιανεμικό κι ένα αδιάβροχο, καλό θα είναι να βρίσκονται πάντα στον σάκο του ταξιδιού σας. 

Φαρμακείο: Για την αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων, χτυπήματα, πόνοι, κ.λ.π., μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό φαρμακείο.

πηγή: http://old.kynigesia.gr


Δείτε ακόμα:

Το κυνήγι από την προϊστορία μέχρι σήμερα!