Φροντίδα και συντήρηση ξύλου στο εξοχικό!

02/04/2019
Φροντίδα και συντήρηση ξύλου στο εξοχικό!


Η άνοιξη έφτασε, το Πάσχα πλησιάζει και τα σχέδια για την πρώτη μεγάλη εξόρμηση στο εξοχικό έχουν ήδη αρχίσει. Καιρός να προετοιμάσουμε τον χώρο αλλά και να το φροντίσουμε για να έχουμε μια άνετη και ξεκούραστη διαμονή και όλο το καλοκαίρι.

Το εξοχικό ή το σπίτι στο χωρίο είναι κάτι που εμείς οι Έλληνες αγαπάμε και έχουμε συνδέσει με την απόδραση από την καθημερινότητα και τις διακοπές. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναμνήσεις σαν παιδιά, από ολόκληρα καλοκαίρια στο εξοχικό ή το χωριό; Φυσικά οι περισσότεροι για το εξοχικό έχουμε επιλέξει παραδοσιακά και φυσικά υλικά όπως πέτρα και ξύλο. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι επειδή μένει κλειστό το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζεται συντήρηση, κυρίως το ξύλο. Η καλύτερη περίοδος για την συντήρηση του εξοχικού είναι τώρα.

Ξύλινες βεράντες και ξύλινα έπιπλα για τον κήπο ταιριάζουν αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι ευαίσθητα στην υγρασία και τις καιρικές συνθήκες και χρειάζονται σωστή συντήρηση για να αντέξουν στον χρόνο. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος.


Επιλέξτε έγχρωμα βερνίκια εμποτισμού - λάδι ξύλου - για τις εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες. Είναι προστατευτικά βερνίκια, που αραιώνονται με νερό και διεισδύουν στο ξύλο παρέχοντας του προστασία από την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες. Τα προστατευτικά βερνίκια εφαρμόζονται στα έπιπλα μας με πινέλο και είναι σημαντικό να περνάμε ολόκληρη την επιφάνεια, ακόμα και κάτω από τα πόδια των επίπλων.


Για τη συντήρηση ξύλου στους εσωτερικούς χώρους την προστασία μας εξασφαλίζουν τα βερνίκια και τα κεριά. H αλοιφή από μελισσοκέρι  είναι ιδανική για την περιποίηση επίπλων, καθώς και το κερί αντικέ με χρώμα και σε μεταλλικές αποχρώσεις που χαρίζει στο ξύλο μια παλαιωμένη απόχρωση και εφέ πατίνας. Tο σκληρό κερί δημιουργεί μία εξαίρετη προστατευτική στρώση και αντέχει σε δυνατές καταπονήσεις. Επίσης σε μια καλά κερωμένη επιφάνεια δεν δημιουργούνται λεκέδες πρέπει απλά να απλωθεί σωστά και να βουρτσιστεί μετά το στέγνωμα.


Τι πιο όμορφο από τα παραδοσιακά ξύλινα κουφώματα και παντζούρια στον μικρό σας παράδεισο. Χρειάζονται όμως και αυτά την φροντίδα μας. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η έντονη ηλιοφάνεια και η εγγύτητα με τη θάλασσα μπορούν να προκαλέσουν μερική καταστροφή της βαφής (επιφάνεια ματ  ή τραχιά στην αφή) ή το ξεφλούδισμα της βαφής. Δεν στεναχωριόμαστε όμως γιατί τα ξύλινα κουφώματα, σε σύγκριση με άλλα υλικά, μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση ακόμα και μετά από μια τέτοια αλλοίωση. Δοκιμάζοντας κανείς να βάψει μια ξύλινη επιφάνεια, διαπιστώνει πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσει στο τέλειο αποτέλεσμα, αρκεί να χρησιμοποιήσει τα σωστά υλικά και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μια λαδομπογιά νερού πολυουρεθανικής βάσης, κατά προτίμηση σατινέ θα επαναφέρει και θα  αλλάξει  την εικόνα της οποιασδήποτε ξύλινης επιφάνειας πολύ ποιο γρήγορα απ' ότι φανταζόμασταν. 

Τελειώσατε; Τώρα μπορείτε να το χαρείτε και να απολαύσετε το εξοχικό σας οικογενειακά!


 Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στην προστασία  από τα σαράκια και τους τερμίτες.


Δείτε ακόμα:

DIY Ανοιξιάτικο Make over στα έπιπλα με χαρούμενα χρώματα!

8 Βήματα για να ανθίσει ο κήπος σας την Άνοιξη!

Πιστόλι βαφής ή ρολό και πινέλο; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βάψετε;

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική