Εφαρμογή σιλικόνης. Tips και συμβουλές.!

29/06/2019
Εφαρμογή σιλικόνης. Tips και συμβουλές.!

Η σιλικόνη είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο σε DIY κατασκευές όσο και σε επαγγελματικές, καθώς είναι η τέλεια λύση για πολλές εφαρμογές κόλλησης και σφράγισης. Στην αγορά υπάρχουν πολλές ποικιλίες σιλικόνης, ανάλογα με το υλικό εφαρμογής, το χρώμα και τη σύνθεση, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποφασίζουν να τοποθετήσουν ή να αντικαταστήσουν σιλικόνη σε ένα σημείο του σπιτιού, άλλοι με κάποια γνώση του θέματος, και άλλοι για πρώτη φορά.  Γι 'αυτό σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις κόλλες σιλικόνης, όπου πρώτα θα μάθουμε τα βήματα για την εφαρμογή τους και στην συνέχεια θα δούμε μερικά tips και συμβουλές για καλύτερες εφαρμογές και αποτελέσματα.


Εφαρμογή Σιλικόνης

Θα χρειαστείτε:

  • Σιλικόνη σε φύσιγγα
  • Ακροφύσιο
  • Πιστόλι σιλικόνης

Βήματα:

1. Κόψτε το στόμιο της φύσιγγας σιλικόνης.

2. Βιδώστε το ακροφύσιο στον στην φύσιγγα.

3. Εισάγετε την φύσιγγα σιλικόνης στο πιστόλι.

4. Κόψτε το ακροφύσιο σε γωνία 45° για μεγαλύτερη σύζευξη και στη διάμετρο που θέλουμε.

5. Γεμίστε το ακροφύσιο πιέζοντας επανειλημμένα την σκανδάλη.

6. Μόλις γεμίσει, μπορείτε να αρχίσετε την εφαρμογή της σιλικόνης. Συνιστούμε να τραβάτε μια ολόκληρη γραμμή με σταθερή ταχύτητα και να ασκείτε την ίδια πίεση στη σκανδάλη.

7. Για να αφαιρέσετε την περίσσια σιλικόνη και για τέλειο φινίρισμα περάστε με βρεγμένο δάκτυλο (επίσης πηγαίνει πολύ καλά με σαπούνι) στην κορυφή και καθαρίζετε το δάχτυλό με χαρτί.  * Στην παρακάτω ενότητα συμβουλές και tips θα δείτε διαφορετικούς τρόπους για να ολοκληρώσετε και να καθαρίσετε την περίσσια σιλικόνη.

8. Τέλος αφήστε τη σιλικόνη να στεγνώσει. (Συνήθως 24 ώρες)  Μόλις στεγνώσει, αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να καθαρίσετε υπολείμματα με μία ξύστρα αφαίρεσης σιλικόνης.

9. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σφραγίστε το ακροφύσιο για να μην στεγνώσει η σιλικόνη.


Συμβουλές και Tips για την εφαρμογή σιλικόνης

Εφαρμογή - Καθαρισμός

1. Για να προστατεύσετε την γύρω επιφάνεια κατά την εφαρμογή της σιλικόνης, μπορείτε να οριοθετήσετε την περιοχή με ταινία. Μετά την εφαρμογή περάστε με βρεγμένο δάχτυλο για να αφαιρέσετε την περίσσια σιλικόνη. Τέλος, και προτού σκληρύνει η σιλικόνη, αφαιρείτε τις ταινίες και με το δάχτυλο δίνουμε το τελικό φινίρισμα.

2. Το να αφαιρέσετε την περίσσια σιλικόνη και να έχετε ένα καλό φινίρισμα μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Όπως έχουμε ήδη πει, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το δάκτυλο βρεγμένο με νερό ή και σαπούνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κολλήσουμε τη σιλικόνη στο δάχτυλο.

3. Μια άλλη επιλογή είναι επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι πατάτας, δεδομένου ότι είναι πάντα υγρό και δεν θα κολλήσει.

4. Μπορείτε επίσης να βρέξετε την σιλικόνη με νερό και απορρυπαντικό πιάτων, χρησιμοποιώντας έναν ψεκαστήρα και στη συνέχεια περάστε με το δάχτυλό σας.


Στην περίπτωση που θέλετε να αντικαταστήσετε μια παλιά σιλικόνη

Το πρώτο βήμα θα είναι να αφαιρέσετε το παλιό παρέμβυσμα σιλικόνης. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με ξύστρα αφαίρεσης σιλικόνης,  κόφτη ή με διάλυμα 50% ακετόνη και αιθέρα.  Όλα θα εξαρτηθούν από το υλικό στο οποίο είναι η σιλικόνη, αν μπορεί να γδαρθεί ή όχι, των ιδιοτήτων του και του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Μόλις αφαιρεθεί η παλιά σιλικόνη, θα προχωράτε στην εφαρμογή της σιλικόνης όπως εξηγείται στις προηγούμενες ενότητες.  Σημειώστε ότι εάν η περιοχή έχει  μούχλα, μπορείτε να εφαρμόσετε χλωρίνη πριν την εφαρμογή για να απαλλαγείτε από πιθανούς μύκητες.


Προτεινόμενη σιλικόνη:

Ως επαγγελματίες του τομέα και με πολλά χρόνια εμπειρίας στη χρήση, τόσο στην σφράγιση όσο και στην συγκόλληση συστήνουμε την  κόλλα σιλικόνης Pattex SP101,  ένα επαγγελματικό και ευέλικτο υλικό με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, κατάλληλο για συγκόλληση και σφράγιση.

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

  • Εφαρμόζεται και σε υγρές επιφάνειες
  • Εξαιρετική ελαστικότητα
  • Βάφεται
  • Υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας
  • Ανθεκτική στην μούχλα

Αυτή η σιλικόνη είναι πιθανώς πιο ακριβή από άλλες σιλικόνες στην αγορά, αλλά η διαφορά τιμής ισοσταθμίζεται από την ποιότητα, το αποτέλεσμα και τη διάρκεια που προσφέρει. Εάν δεν το δοκιμάσατε, δοκιμάστε το!