8 Βήματα για να ανθίσει ο κήπος σας την Άνοιξη!

15/03/2019
8 Βήματα για να ανθίσει κήπος σας την Άνοιξη!


Ένας κήπος δεν χρειάζεται μόνο καλά φυτά αλλά και σωστή προεργασία. Ένας κήπος απαιτεί προετοιμασία και συντήρηση για να αναπτυχθεί και ο Μάρτης είναι ιδανικός μήνας. Πριν ξεκινήσετε την φύτευση την άνοιξη, ακολουθήστε τα παρακάτω 8 βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε για να προετοιμάσετε τον κήπο σας για μια επιτυχημένη σεζόν.

ΒΗΜΑ 1ο

Συντήρηση και ανανέωση εργαλείων κηπουρικής και αναλώσιμων.

Ελέγξτε την κατάσταση των εργαλείων σας. Καθαρίστε σχολαστικά κάθε μέρος τους, ακονίστε τις λεπίδες και χρησιμοποιήστε ένα διεισδυτικό λάδι για να αφαιρέσετε και να αποφύγετε τη διάβρωση. Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο είναι να σκάβετε ή να κόβετε με ένα κοφτερό, καλά λαδωμένο εργαλείο. Μην διστάσετε να προσθέσετε στην συλλογή σας νέα πιο λειτουργικά εργαλεία, μια σωστή εργαλειοθήκη εξάλλου χτίζεται σιγά σιγά. Τα σωστά εργαλεία θα κάνουν την όλη εποχή πολύ πιο εύκολη!

Θα πρέπει επίσης να επωφεληθείτε από αυτή την ευκαιρία για να αναπληρώσετε τα αναλώσιμα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό λίπασμα, ανανεώστε τα υποστηρίγματα των φυτών και προ-συναρμολογήστε τις ιδιοκατασκευές. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε αυτή τη δουλειά να γίνει στο υπόστεγο σας ενώ ο καιρός είναι ακόμα κρύος από το να πιεστείτε αργότερα όταν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτιμούσατε να κάνετε έξω.

ΒΗΜΑ 2ο

Απομακρύνετε ζιζάνια, σάπια φύλλα και πέτρες.

Κάντε ένα ανοιξιάτικο καθαρισμό του κήπου, αφαιρώντας οτιδήποτε, πέτρες, φύλλα και κλαδιά, μέχρι να μείνει το έδαφος γυμνό. 

Το κύριο μέλημά σας είναι κάθε ζιζάνιο που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανό. Αυτά πρέπει να αφαιρεθούν από το έδαφος και είτε να καούν όπου η θερμότητα θα καταστρέψουν τους πόρους πριν να βλαστήσουν, είτε να απομακρυνθούν τελείως από τον κήπο. Δεν θέλετε να αφήσετε γύρω ζωντανά ζιζάνια γιατί μπορεί να επιστρέψουν και να προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν τα φυτά του κήπου σας!

ΒΗΜΑ 3ο

Κλάδεμα.

Πολλά δέντρα ή θάμνοι χρειάζονται ένα καλό κλάδεμα αυτή την εποχή του χρόνου, ειδικά αυτά που ανθίζουν σε νέα κλαδιά. Το τέλος του χειμώνα / νωρίς την άνοιξη είναι ο ιδανικός χρόνος για να κλαδέψετε τα παλιά κλαδιά επειδή μπορείτε να δείτε καλά τη δομή του κλαδιού και μπορείτε να διαμορφώσετε το φυτό πριν εμφανιστούν τα μπουμπούκια διακόψουν την αδράνεια του φυτού. Η αρχή της άνοιξης είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να κλαδέψετε δίνοντας περίτεχνα σχήματα στα φυτά.

Tips

Φροντίστε η λεπίδα του ψαλιδιού κλαδέματος να είναι κοφτερή και στα μεγαλύτερα κλαδιά χρησιμοποιήστε αλυσοπρίονο.

Κάθε φορά που κλαδεύετε τα φυτά σας, μια καλή πρακτική είναι να προσθέσετε λίγο λίπασμα στο έδαφος για να βεβαιωθείτε ότι το φυτό έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να θεραπεύσει τις πληγές του γρήγορα.

ΒΗΜΑ 4ο

Προετοιμάστε το έδαφος.

Μόλις ο παγετός σηκωθεί και το έδαφος είναι λειτουργικό, ξεκινήστε να προετοιμάζετε το υπόστρωμα του κήπου σας. Τον χειμώνα, το έδαφος σφίγγει, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το χαλαρώσετε με σκάψιμο χρησιμοποιώντας μια τσάπα, ή αν η έκταση το επιτρέπει με ένα φρεζάκι

Στη συνέχεια προσθέστε λίπασμα. Καλό είναι να εξεταστεί πριν το έδαφος και να ακολουθήσετε τις οδηγίες γεωπόνου για ώστε να έχει το χώμα το σωστό ph και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται τα φυτά σας.

ΒΗΜΑ 5ο

Δημιουργήστε νέα παρτέρια και χώρο για νέα φυτά.

Είναι εύκολο να ενθουσιαστείτε από τις όμορφες νέες ποικιλίες που συναντάτε στους καταλόγους φυτών και να καταλήξετε να παραγγείλετε περισσότερα φυτά από τον χώρο που έχετε για να τα τοποθετήσετε! 

Τώρα είναι η εποχή του χρόνου για να δημιουργήσετε νέα παρτέρια και να παραγγείλετε νέες γλάστρες για να εξασφαλίσετε ότι έχετε αρκετό χώρο για να εκθέσετε όλα τα πανέμορφα νέα φυτά σας.

ΒΗΜΑ 6ο

Διαιρέστε τα πολυετή φυτά σε τμήματα.

Ορισμένα πολυετή φυτά τείνουν να στριμώχνονται μεταξύ τους, προκαλώντας την επιδείνωση της απόδοσής τους σε ετήσια βάση. Αυτά τα φυτά ωφελούνται από τη διαίρεση τους στις αρχές της άνοιξης. Πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, δώστε αυτά τα φυτά χώρο ακολουθώντας τα εξής απλά βήματα:

1. Σκάψτε με προσοχή γύρω από την ρίζα, δίνοντας σας μια καλή πρόσβαση για να μην καταστρέψετε τις ρίζες.

2. Βγείτε κάτω από τη ρίζα των φυτών και σηκώστε την από το έδαφος.

3. Προσπαθήστε να ξεμπερδέψετε τις ρίζες με το χέρι και να αποκόψετε τα ξεχωριστά ριζώματα. Σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί χρησιμοποιήσετε μαχαίρι.

4. Διαχωρίστε ομοιόμορφα τα νέα τμήματα και επανατοποθετήστε τα αμέσως σε άλλο σημείο. 

Αυτό θα βελτιώσει την εμφάνιση και την άνθιση αυτών των πολυετών φυτών, και είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος να εμπλουτίσετε την συλλογή σας!

ΒΗΜΑ 7ο

Πρόωρη φύτευση.

Πολλά φυτά μπορούν να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους, αυτήν την εποχή του χρόνου, για μεταφύτευση την άνοιξη. Τέτοια φυτά είναι τα λαχανικά (κρεμμύδια, πατάτες, αγκινάρες και μερικά μαρούλια). Κοιτάξτε τις πληροφορίες για τα φυτά θέλετε να καλλιεργήσετε.

Οι βολβοί και τα πολυετή φυτά μπορούν επίσης να φυτευθούν αυτή την εποχή. Κάντε την τρύπα στο σωστό βάθος και απόσταση, προσθέστε το απαραίτητο λίπασμα, προσθέστε τον βολβό ή το φυτό και στη συνέχεια γεμίστε καλά την τρύπα με μαλακό χώμα και νερό.

Για τα δέντρα και τους θάμνους, υπάρχει μια συμβουλή που βοηθά τις ρίζες να εγκατασταθούν στο νέο τους σπίτι, η μέθοδος της τάφρου. Και πάλι θα πρέπει να σκάψετε μια τρύπα αρκετά βαθιά και αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει τις ρίζες του φυτού, να προσθέσετε λίπασμα και στη συνέχεια να γεμίσετε την τρύπα με περισσότερο χώμα. Αλλά πριν βάλετε νερό, δημιουργήστε ένα δακτύλιο / τάφρο γύρω από το φυτό λίγο μεγαλύτερο από την αρχική τρύπα. Αυτός ο δακτύλιος θα συγκρατήσει το απαραίτητο για το φυτό νερό επιτρέποντάς στο χώμα να το απορροφήσει σιγά σιγά χωρίς να πλημμυρίσετε όλον τον κήπο. Δείτε το διάγραμμα για λεπτομέρειες.

ΒΗΜΑ 8ο

Απλώστε σάπια φύλλα.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι να εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα όπου μπορείτε. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην αποφυγή της εγκατάστασης των ζιζανίων. Η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής σε περιοχές με δέντρα ή θάμνους και όχι σε σημεία που που έχετε σπόρους.


πηγή: www.waysidegardens.com

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική